Pierś kurczaka pieczona z jabłkami i serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i serem żółtym jest soczysta i doskonale smakuje. Ten obłędny przepis na soczysty filet drobiowy poprowadzi Was krok po kroku do sukcesu. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu z tubki lub butelki z
- 80 g twardego sera żółtego, startego
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i osusz filet z kurczaka. Pokrój każdy filet wzdłuż na 2-3 plastry. Każdy plaster rozbij z obu stron za pomocą tłuczka do mięsa. Przypraw plastry solą i pieprzem, odstaw na 20 minut.
- Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem roślinnym, aby kurczak nie przywarł.
- Na blasze do pieczenia rozłóż kawałki fileta z kurczaka dość blisko siebie.
- Zetrzyj ser na grubej tarce. Umyj jabłko, osusz je i zetrzyj na grubej tarce.
- Na każdym filecie ułóż porcję startego jabłka. Równomiernie posyp startym serem.
- Wierzch pokryj strużkami majonezu, tworząc wzór kratki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż ser i majonez się zrumienią.
- Podawać na gorąco. Smacznego!
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?