Pierś kurczaka pieczona w sosie pesto z grzybami i pomidorami

Pierś kurczaka pieczona w sosie pesto z grzybami i pomidorami
Autor: Shutterstock.com Pieczona pierś kurczaka w sosie pesto z grzybami i pomidorami prosto z piekarnika
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś kurczaka jest tania i ogólnie dostępna. Wybierajcie filet z kurczaka zagrodowego, ekologicznego lub kukurydzianego. Jest zdrowy, lekkostrawny i obfity w łatwo przyswajalne białko. Do tego bardzo szybko można go przygotować. Idealny surowiec na smaczny rodzinny obiad! 

Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka?

Zacznij od zrumienienia filetu z piersi kurczaka. Chodzi jedynie o zamknięcie soków mięsa przez przyrumienienie, czyli denaturyzację białka. Potem polej ją przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika na 20 minut. 

Jak zapobiec wysychaniu piersi podczas pieczenia?

Sekretem soczystej pieczonej piersi z kurczaka jest pieczenie jej w wysokiej temperaturze, nagrzewając ją przez krótki czas.

Czy do tego przepisu mogę użyć innych kawałków kurczaka?

Tak. Możesz wykorzystać udka z kurczaka, filety udek kurczaka bez kości, a nawet same podudzia. Musisz dostosować czas gotowania innych kawałków kurczaka, ponieważ ciemne mięso piecze się dłużej. 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ½ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 150 g pieczarek, pokrojonych na plastry
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina lub bulionu drobiowego
  • ½ szklanki ciężkiej śmietany
  • ¼ szklanki pesto
  • 1 średni pomidor śliwkowy, posiekany
  • 2 łyżki posiekanej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka oprósz 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień pierś kurczaka z każdej strony. Dłużej smażyć nie trzeba, bo będziemy ją jeszcze zapiekać. 
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Na patelnie dodaj jeszcze 1 łyżkę oliwy. Dorzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do chwili, gdy wypuszczony przez nich sok ulegnie redukcji.
  • Wlej wino i zeskrob z dna przyrumienione reszteczki. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia.
  • Do sosu dodaj pesto i posiekanego pomidora. Zdejmij z ognia.
  • Pierś kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika.
  • Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200°C. 
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej