Pierś kurczaka pieczona w sosie pesto z grzybami i pomidorami
Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka jest tania i ogólnie dostępna. Wybierajcie filet z kurczaka zagrodowego, ekologicznego lub kukurydzianego. Jest zdrowy, lekkostrawny i obfity w łatwo przyswajalne białko. Do tego bardzo szybko można go przygotować. Idealny surowiec na smaczny rodzinny obiad!
Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka?
Zacznij od zrumienienia filetu z piersi kurczaka. Chodzi jedynie o zamknięcie soków mięsa przez przyrumienienie, czyli denaturyzację białka. Potem polej ją przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Jak zapobiec wysychaniu piersi podczas pieczenia?
Sekretem soczystej pieczonej piersi z kurczaka jest pieczenie jej w wysokiej temperaturze, nagrzewając ją przez krótki czas.
Czy do tego przepisu mogę użyć innych kawałków kurczaka?
Tak. Możesz wykorzystać udka z kurczaka, filety udek kurczaka bez kości, a nawet same podudzia. Musisz dostosować czas gotowania innych kawałków kurczaka, ponieważ ciemne mięso piecze się dłużej.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- ½ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 150 g pieczarek, pokrojonych na plastry
- ½ szklanki wytrawnego białego wina lub bulionu drobiowego
- ½ szklanki ciężkiej śmietany
- ¼ szklanki pesto
- 1 średni pomidor śliwkowy, posiekany
- 2 łyżki posiekanej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka oprósz 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień pierś kurczaka z każdej strony. Dłużej smażyć nie trzeba, bo będziemy ją jeszcze zapiekać.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na patelnie dodaj jeszcze 1 łyżkę oliwy. Dorzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do chwili, gdy wypuszczony przez nich sok ulegnie redukcji.
- Wlej wino i zeskrob z dna przyrumienione reszteczki. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia.
- Do sosu dodaj pesto i posiekanego pomidora. Zdejmij z ognia.
- Pierś kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika.
- Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą.