Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy

Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy
Autor: Shutterstock Niewiarygodny sposób na szybkie, soczyste i pyszne stripsy z piersi kurczaka
łatwy
30 min
4

Niewiarygodne! Mięso z piersi kurczaka zamarynowane w świeżych żółtkach jaja kurzego po usmażeniu jest delikatne i kruche. Soczyste kąski przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Wystarczą 2 banalne składniki: jajka i mąka ziemniaczana, żeby pierś kurczaka smakowała absolutnie genialnie!

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet drobiowy pokroić wzdłuż na paski, przyprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić i dodać do drobiowego filetu. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Białka zachować na później.
  • Po upływie 30 minut do pokrojonych piersi kurczaka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Każdy paseczek filetu panierować w pianie z białek i kłaść na gorący olej. Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
  • Podawać z sosem pomidorowym i frytkami. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne