Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy
2021-07-16
łatwy
30 min
4
Niewiarygodne! Mięso z piersi kurczaka zamarynowane w świeżych żółtkach jaja kurzego po usmażeniu jest delikatne i kruche. Soczyste kąski przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Wystarczą 2 banalne składniki: jajka i mąka ziemniaczana, żeby pierś kurczaka smakowała absolutnie genialnie!
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet drobiowy pokroić wzdłuż na paski, przyprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić i dodać do drobiowego filetu. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Białka zachować na później.
- Po upływie 30 minut do pokrojonych piersi kurczaka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Każdy paseczek filetu panierować w pianie z białek i kłaść na gorący olej. Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
- Podawać z sosem pomidorowym i frytkami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne