Pierś kurczaka à la pizza - efektowny pomysł na kotlety drobiowe

2022-09-14
Pierś kurczaka ala pizza
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka a' la pizza to danie obiadowe, które uwielbiają i dorośli, i dzieci.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka à la pizza to przebojowy pomysł na kotlety z kurczaka. To danie efektowne wizualnie, soczyste i pełne smaku, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Na dodatek naprawdę łatwe do przygotowania. Raz spróbujesz - z pewnością polubisz!

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi z kurczaka - najlepsze będą dość grube filety
  • 4-5  pieczarek
  • 1 duża kulka mozzarelli 
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka 
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • Sos:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka oczyścić i każdą przekroić wzdłuż na dwa cienkie filety, lekko rozklepać tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.
  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć filety z kurczaka z obu stron.
  • Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, na której wcześniej był smażony kurczak.
  • Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki.
  • Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią, oregano i cukrem.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć filety z kurczaka, każdy posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
  • Na nim poukładać plasterki mozzarelli, a na wierzchu pieczarki.
  • Piec całość przez ok. 5 minut w temperaturze 200ºC (góra – dół) do czasu, aż ser mozzarella się rozpuści.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne