Pierś kurczaka à la pizza - efektowny pomysł na kotlety drobiowe
2022-09-14
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka à la pizza to przebojowy pomysł na kotlety z kurczaka. To danie efektowne wizualnie, soczyste i pełne smaku, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Na dodatek naprawdę łatwe do przygotowania. Raz spróbujesz - z pewnością polubisz!
SKŁADNIKI
- 600 g piersi z kurczaka - najlepsze będą dość grube filety
- 4-5 pieczarek
- 1 duża kulka mozzarelli
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- sól i pieprz do smaku
- ok. 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- Sos:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wody
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki oregano
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka oczyścić i każdą przekroić wzdłuż na dwa cienkie filety, lekko rozklepać tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć filety z kurczaka z obu stron.
- Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, na której wcześniej był smażony kurczak.
- Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki.
- Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią, oregano i cukrem.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć filety z kurczaka, każdy posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
- Na nim poukładać plasterki mozzarelli, a na wierzchu pieczarki.
- Piec całość przez ok. 5 minut w temperaturze 200ºC (góra – dół) do czasu, aż ser mozzarella się rozpuści.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne