Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami

Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka zapieczona pod siekanymi pomidorami a la bruschetta
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka a la bruschetta w stylu keto, to dobry patent na soczyste filety drobiowe.  Piersi kurczaka zapieczone pod warstwą mozzarelli i siekanych pomidorów smakują jak żadne inne. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka, po około 170 g każda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • ½ łyżeczka soli
  • oraz
  • 3/4 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 1 ½ cup pomidorów pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 posiekana mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • ½ łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przełóż piersi z kurczaka do naczynia do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
  • Do małej miski dodaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, przyprawy włoskie i sól i wymieszaj. Polać kurczaka i obtoczyć.
  • Odstaw kurczaka na 10 minut, a piekarnik rozgrzej do 200C.
  • Umieść kurczaka w piekarniku i piecz przez 25-30 minut.
  • Gdy kurczak się piecze, wymieszaj posiekane pomidory z przyprawami.
  • Gdy kurczak jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i posyp mozzarellą. Na wierzch wyłóż mieszankę siekanych pomidorów i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił, a pomidory podgrzały.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej