Pieczony kurczak z kiszoną cytryną: przepis na aromatyczny obiad
2021-03-29
łatwy
150 min
4
Kiszona cytryna cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w kuchni marokańskiej. Co można zrobić z kiszonej cytryny? Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb i mięs - np. kurczaka. Sprawdź, jak zrobić kurczaka z kiszoną cytryną. Podajemy dokładny przepis!
ZOBACZ TEŻ >>> Sos z kiszoną cytryną - idealny do ryb
SKŁADNIKI
- 1 kurczak w porcjach
- 2 kiszone cytryny
- 2 łyżeczki papryki chili
- świeży rozmaryn w gałązkach
- 4 ząbki czosnku (2 wyciśnięte i 2 w całości)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 kostki zimnego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Delikatnie podważaj skórkę na kawałkach kurczaka i wkładaj pod nią cieniutkie plasterki zimnego masła. Następnie natrzyj mięso papryką chili, solą, pieprzem i czosnkiem.
- Mięso włóż do naczynia żaroodpornego. Na górze ułóż ćwiartki kiszonej cytryny, całe ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Polej oliwą i odrobiną soku z kiszonych cytryn. Zamarynowane mięso pozostaw na kilka godzin.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Piecz kurczaka pod przykryciem przez 2-2,5 godziny.
- Na ostatnie pół zdejmij pokrywkę, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Kurczaka pieczonego w kiszonych cytrynach podawaj z sałatą.