Pieczony kurczak z kiszoną cytryną: przepis na aromatyczny obiad

2021-03-29
Adela Mątwa
Pieczony kurczak z kiszoną cytryną: przepis na aromatyczny obiad
Autor: thinkstockphotos.com Kiszona cytryna świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak rozmaryn, czosnek i chili
łatwy
150 min
4

Kiszona cytryna cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w kuchni marokańskiej. Co można zrobić z kiszonej cytryny? Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb i mięs - np. kurczaka. Sprawdź, jak zrobić kurczaka  z kiszoną cytryną. Podajemy dokładny przepis!

ZOBACZ TEŻ >>> Sos z kiszoną cytryną - idealny do ryb

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak w porcjach
  • 2 kiszone cytryny
  • 2 łyżeczki papryki chili
  • świeży rozmaryn w gałązkach
  • 4 ząbki czosnku (2 wyciśnięte i 2 w całości)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 kostki zimnego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Delikatnie podważaj skórkę na kawałkach kurczaka i wkładaj pod nią cieniutkie plasterki zimnego masła. Następnie natrzyj mięso papryką chili, solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Mięso włóż do naczynia żaroodpornego. Na górze ułóż ćwiartki kiszonej cytryny, całe ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Polej oliwą i odrobiną soku z kiszonych cytryn. Zamarynowane mięso pozostaw na kilka godzin.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Piecz kurczaka pod przykryciem przez 2-2,5 godziny.
  • Na ostatnie pół zdejmij pokrywkę, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Kurczaka pieczonego w kiszonych cytrynach podawaj z sałatą.
Adela Mątwa