Pieczony kapłon: idealny na rodzinny obiad

2021-03-29
Pieczony kapłon: idealny na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Pieczony kapłon to wytworne i niezwykle smaczne danie.
łatwy
30 min
4

Pieczony kapłon  to danie wyśmienite. Mięso kapłona jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne, dlatego również drogie. Ponieważ kapłon jest zawsze dużych rozmiarów, jedna tuszka wystarczy nawet na 8 osób. Można obłożyć go warzywami i upiec razem. 

SKŁADNIKI

  • 1 kapłon wagi ok. 2,5 kg
  • 80 g wątróbki drobiowej
  • 60 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka jałowca
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • sól i jałowiec do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapłona oczyszczamy, solimy i odstawiamy na godzinę.
  • Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
  • Wątróbkę mielimy i przecieramy przez sito. Mieszamy z utartymi żółtkami z masłem. Doprawiamy solą oraz jałowcem.
  • Białka ucieramy na pianę i łączymy z wątróbką oraz bułką tartą.
  • Tak przygotowaną masą nadziewamy kapłona, a następnie zszywamy.
  • Kapłona nacieramy startym jałowcem i pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas polewamy masłem by skórka była chrupiąca.
Redakcja
więcej