Pieczony kapłon: idealny na rodzinny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczony kapłon to danie wyśmienite. Mięso kapłona jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne, dlatego również drogie. Ponieważ kapłon jest zawsze dużych rozmiarów, jedna tuszka wystarczy nawet na 8 osób. Można obłożyć go warzywami i upiec razem.
SKŁADNIKI
- 1 kapłon wagi ok. 2,5 kg
- 80 g wątróbki drobiowej
- 60 g bułki tartej
- 100 ml mleka
- 1 łyżka jałowca
- 2 jajka
- 40 g masła
- sól i jałowiec do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapłona oczyszczamy, solimy i odstawiamy na godzinę.
- Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
- Wątróbkę mielimy i przecieramy przez sito. Mieszamy z utartymi żółtkami z masłem. Doprawiamy solą oraz jałowcem.
- Białka ucieramy na pianę i łączymy z wątróbką oraz bułką tartą.
- Tak przygotowaną masą nadziewamy kapłona, a następnie zszywamy.
- Kapłona nacieramy startym jałowcem i pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas polewamy masłem by skórka była chrupiąca.