Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym [sprawdzony przepis]
2021-03-29
średni
80 min
4
Skrzydełka kurczaka na słodko to danie dla tych, którzy lubią połączenie smaków mięsa i owoców. Marynata morelowa z cynamonem, pieprzem i odrobiną wódki odpowiada za ciekawy, słodko-wytrawny aromat kurczaka. Sprawdź nasz przepis na pieczone skrzydełka z sosem morelowym!
Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym
Ser pleśniowy na boczku z morelą moczona w brandy
Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu
Filet z kurczaka z morelami
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek kurzych
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 20 dag suszonych moreli lub 50 dag świeżych
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki czystej wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na samym początku przygotowujemy sos: myjemy morele, zalewamy 1 szklanką wody i moczymy 2-3 godziny, a następnie gotujemy 30 minut. Jeśli używamy świeżych moreli, to wystarczy je umyć, wypestkować, drobno pokroić i z odrobiną wody udusić na małym ogniu, przez 15 minut.
- Morele studzimy, miksujemy, dodajemy cukier, pieprz i cynamon. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy wódkę i mieszamy.
- Skrzydełka myjemy, osączamy, solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie układamy je w płaskim naczyniu żaroodpornym cienko posmarowanym oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.
- Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, smarujemy je sosem morelowym i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Podajemy z pieczywem lub ryżem. Resztą sosu morelowego możemy polać dodatki.