Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym [sprawdzony przepis]

skrzydelka-kurczaka-na-slodko-z-sosem-morelowym-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Pieczone skrzydełka smakują wyśmienicie także ze słodkim sosem
średni
80 min
4

Skrzydełka kurczaka na słodko to danie dla tych, którzy lubią połączenie smaków mięsa i owoców. Marynata morelowa z cynamonem, pieprzem i odrobiną wódki odpowiada za ciekawy, słodko-wytrawny aromat kurczaka. Sprawdź nasz przepis na pieczone skrzydełka z sosem morelowym!

Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym

Ser pleśniowy na boczku z morelą moczona w brandy

Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu

Filet z kurczaka z morelami

SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek kurzych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 20 dag suszonych moreli lub 50 dag świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki czystej wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na samym początku przygotowujemy sos: myjemy morele, zalewamy 1 szklanką wody i moczymy 2-3 godziny, a następnie gotujemy 30 minut. Jeśli używamy świeżych moreli, to wystarczy je umyć, wypestkować, drobno pokroić i z odrobiną wody udusić na małym ogniu, przez 15 minut.
  • Morele studzimy, miksujemy, dodajemy cukier, pieprz i cynamon. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy wódkę i mieszamy.
  • Skrzydełka myjemy, osączamy, solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie układamy je w płaskim naczyniu żaroodpornym cienko posmarowanym oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.
  • Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, smarujemy je sosem morelowym i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • Podajemy z pieczywem lub ryżem. Resztą sosu morelowego możemy polać dodatki.