Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem smakują najlepiej latem, gdy pomidory dojrzewają na słońcu. Jeśli dodatkowo przypieczemy je w piekarniku, uwolni się nieziemski aromat. Pomidory lubią towarzystwo ziół (rozmaryn, bazylia, oregano, czy mieszanka ziół prowansalskich), czosnku i białego sera. Dobre z bagietką i schłodzonym białym winem. Jak zrobić faszerowane pieczone pomidory?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyj, odetnij im "czapeczki", wydrąż miąższ, z zewnątrz natrzyj lekko oliwą.
- Na łyżce oliwy zblanszuj szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Ugotuj ryż (powinien być lekko twardy), dodaj do szpinaku, dobrze wymieszaj.
- Farszem napakuj pomidory (ryż jeszcze odrobinę spęcznieje, więc niezbyt ciasno), przykryj "czapeczkami" i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.