Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem

jak_zrobic_faszerowane_pieczone_pomidory.jpg
Autor: Shutterstock Pomidory można faszerować na wiele sposobów - doskonale smakują ze szpinakiem, w wersji wegetariańskiej  
łatwy
45 min
4

Pieczone pomidory faszerowane szpinakiem smakują najlepiej latem, gdy pomidory dojrzewają na słońcu. Jeśli dodatkowo przypieczemy je w piekarniku, uwolni się nieziemski aromat. Pomidory lubią towarzystwo ziół (rozmaryn, bazylia, oregano, czy mieszanka ziół prowansalskich), czosnku i białego sera. Dobre z bagietką i schłodzonym białym winem. Jak zrobić faszerowane pieczone pomidory?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 średniej wielkości, okrągłych pomidorów
  • garść szpinaku
  • trzy ząbki czosnku
  • łyżka ryżu
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyj, odetnij im "czapeczki", wydrąż miąższ, z zewnątrz natrzyj lekko oliwą.
  • Na łyżce oliwy zblanszuj szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  • Ugotuj ryż (powinien być lekko twardy), dodaj do szpinaku, dobrze wymieszaj.
  • Farszem napakuj pomidory (ryż jeszcze odrobinę spęcznieje, więc niezbyt ciasno), przykryj "czapeczkami" i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  • Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.