Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad

Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad
Autor: Shutterstock Soczyste piersi kurczaka nadziewane plasterkami sera i pomidora
łatwy
15 min
4

Hasselback to sposób nacinania. Mięso, czy warzywa nacięte w harmonijkę szybciej się pieką. Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem to genialny trik na szybki obiad. Mięso jest soczyste i przepyszne!

Ważne wskazówki

Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.

Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.

Przepis przewiduje użycie suszonych i mielonych przypraw takich jak słodka papryka i pieprz, ale możesz wypróbować dodatek ziół: tymianku, oregano, bazylii.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka, około 400 g
  • 2 pomidory, średniej wielkości
  • 80 g żółtego sera topliwego
  • 150 ml śmietany 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś naciąć w poprzek, w odstępach co 1,5 cm, nie przecinając do końca. Najlepiej wykonać nacięcia kładąc pierś między dwie pałeczki lub trzonki łyżek, w ten sposób ograniczamy nacięcie. 
  • Pomidory pokroić na plasterki średniej grubości. Ser pokroić również na plasterki. 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany, razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać na jednorodną marynatę.
  • Nacięte piersi zanurzyć w marynacie tak, aby pokryła również nacięcia. Pozostawić na 10 minut.
  • Filety z piersi kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wsunąć po plasterku pomidora i sera. Zalać marynatą.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 25-30 minut. 
  • Podawać z zieloną sałatą. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej