Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad
2020-11-13
łatwy
15 min
4
Hasselback to sposób nacinania. Mięso, czy warzywa nacięte w harmonijkę szybciej się pieką. Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem to genialny trik na szybki obiad. Mięso jest soczyste i przepyszne!
Ważne wskazówki
Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.
Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.
Przepis przewiduje użycie suszonych i mielonych przypraw takich jak słodka papryka i pieprz, ale możesz wypróbować dodatek ziół: tymianku, oregano, bazylii.
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka, około 400 g
- 2 pomidory, średniej wielkości
- 80 g żółtego sera topliwego
- 150 ml śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś naciąć w poprzek, w odstępach co 1,5 cm, nie przecinając do końca. Najlepiej wykonać nacięcia kładąc pierś między dwie pałeczki lub trzonki łyżek, w ten sposób ograniczamy nacięcie.
- Pomidory pokroić na plasterki średniej grubości. Ser pokroić również na plasterki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany, razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać na jednorodną marynatę.
- Nacięte piersi zanurzyć w marynacie tak, aby pokryła również nacięcia. Pozostawić na 10 minut.
- Filety z piersi kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wsunąć po plasterku pomidora i sera. Zalać marynatą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 25-30 minut.
- Podawać z zieloną sałatą.