Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad

Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad
Autor: Shutterstock Soczyste piersi kurczaka nadziewane plasterkami sera i pomidora
łatwy
15 min
4

Hasselback to sposób nacinania. Mięso, czy warzywa nacięte w harmonijkę szybciej się pieką. Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem to genialny trik na szybki obiad. Mięso jest soczyste i przepyszne!

Ważne wskazówki

Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.

Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.

Przepis przewiduje użycie suszonych i mielonych przypraw takich jak słodka papryka i pieprz, ale możesz wypróbować dodatek ziół: tymianku, oregano, bazylii.

Składniki

2 filety z piersi kurczaka, około 400 g

2 pomidory, średniej wielkości

80 g żółtego sera topliwego

150 ml śmietany 

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

1/2 łyżeczki soli 

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pierś naciąć w poprzek, w odstępach co 1,5 cm, nie przecinając do końca. Najlepiej wykonać nacięcia kładąc pierś między dwie pałeczki lub trzonki łyżek, w ten sposób ograniczamy nacięcie. 

Pomidory pokroić na plasterki średniej grubości. Ser pokroić również na plasterki. 

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany, razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać na jednorodną marynatę.

Nacięte piersi zanurzyć w marynacie tak, aby pokryła również nacięcia. Pozostawić na 10 minut.

Filety z piersi kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wsunąć po plasterku pomidora i sera. Zalać marynatą.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 25-30 minut. 

Podawać z zieloną sałatą. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE