Pieczona wieprzowina z szałwią
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Pieczona wieprzowina to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć w tym przepisie inspiracje pochodzą z północy Włoch, gdzie do wieprzowiny zawsze dodaje się szałwię. Pieczeń wieprzowa jest wdzięcznym daniem, bo wystarczy wrzucić wszystko do piekarnika i w czasie, gdy mięso się piecze, zająć się czymś znacznie ciekawszym. Pieczona wieprzowina świetnie smakuje obłożona pieczonymi w mundurkach ziemniakami podawana w towrzystwie zielonej sałaty ze śmietaną.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki lub chudego boczku
- 1 garść świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonych
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 cebule
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka rosołu, można przygotować z połowy kostki rosołowej rozpuszczonej w 1 szklance wody
- sól, pieprz i pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso nakłuć wzdłuż, przez całą długość lub zrobić poziome głębokie nacięcia.
- Szałwię grubo posiekać, wymieszać z odrobiną soli i pieprzami, czarnym i ziołowym.
- Nacięcia w mięsie nadziać mieszaniną szałwii i przypraw.
- Mięso obwiązać sznurkiem. Przyprawić po wierzchu solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Cebulę pokroić w „piórka”, czyli wzdłuż cebuli, od piętki do ogonka, na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoto.
- Mięso przełożyć do brytfanny.
- Na tej samej patelni, na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę i przełożyć do brytfanny z mięsem.
- Do brytfanny dodać szklankę rosołu.
- Brytfannę z mięsem przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 40 minut.
- Po 40 minutach do mięsa dodać wino. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez 30 minut.
- Pieczeń podawać pokrojoną na plastry, obłożoną pieczonymi w mundurkach ziemniakami z dodatkiem zielonej sałaty ze śmietaną.