Pieczona wieprzowina z szałwią

2021-03-29
Pieczona wieprzowina z szałwią
Autor: thinkstockphotos.com Pieczeń wieprzowa to synonim dobrego domowego obiadu. 
łatwy
60 min
4

Pieczona wieprzowina to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć w tym przepisie inspiracje pochodzą z północy Włoch, gdzie do wieprzowiny zawsze dodaje się szałwię. Pieczeń wieprzowa jest wdzięcznym daniem, bo wystarczy wrzucić wszystko do piekarnika i w czasie, gdy mięso się piecze, zająć się czymś znacznie ciekawszym. Pieczona wieprzowina świetnie smakuje  obłożona pieczonymi w mundurkach ziemniakami podawana w towrzystwie zielonej sałaty ze śmietaną

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki lub chudego boczku
  • 1 garść świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonych
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 cebule
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu, można przygotować z połowy kostki rosołowej rozpuszczonej w 1 szklance wody
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso nakłuć wzdłuż, przez całą długość lub zrobić poziome głębokie nacięcia.
  • Szałwię grubo posiekać, wymieszać z odrobiną soli i pieprzami, czarnym i ziołowym.
  • Nacięcia w mięsie nadziać mieszaniną szałwii i przypraw.
  • Mięso obwiązać sznurkiem. Przyprawić po wierzchu solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę. 
  • Cebulę pokroić w „piórka”, czyli wzdłuż cebuli, od piętki do ogonka, na cienkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoto. 
  • Mięso przełożyć do brytfanny.
  • Na tej samej patelni, na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę i przełożyć do brytfanny z mięsem.
  • Do brytfanny dodać szklankę rosołu.
  • Brytfannę z mięsem przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 40 minut.
  • Po 40 minutach do mięsa dodać wino. Zmniejszyć temperaturę do 180°C  i piec przez 30 minut.
  • Pieczeń podawać pokrojoną na plastry, obłożoną pieczonymi w mundurkach ziemniakami z dodatkiem zielonej sałaty ze śmietaną
Redakcja
więcej