Pieczona szynka w piernikowej skorupce
2021-03-31
łatwy
130 min
4
Szynka w piernikowej skorupce to danie, które możesz postawić na stole w Boże Narodzenie lub w Nowy Rok. Chrupiąca z wierzchu, miękka i soczysta pod spodem. Sprawdź, jak smakuje połączenie mięsa z korzennym smakiem piernika.
Polecamy także inne świąteczne potrawy z piernikiem w roli głównej: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie oraz Domek z piernika ozdabiany słodyczami.
Sprawdź również >>> Miodowo-korzenne pierniczki
Przeczytaj także: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy
ZOBACZ TEŻ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!
SKŁADNIKI
- 1,5 dag szynki wieprzowej lub piersi indyka
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- kieliszek koniaku lub wódki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, dobrze osusz papierowym ręcznikiem.
- 4 łyżki oleju, sok z cytryny, przyprawę piernikową, alkohol i sól dokładnie wymieszaj. Posmaruj mięso z każdej strony, wstaw na kilka-, kilkanaście godzin do lodówki. Wyjmij na godzinę przed pieczeniem.
- Nagrzej piec do temperatury 160-170 stopni C, wstaw mięso i piecz godzinę.
- Łyżeczkę cukru rozpuść w 2-3 łyżkach wody, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj pieczeń, podwyższ temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 30 minut.