Pieczona szynka w piernikowej skorupce

2021-03-31
Pieczyste w piernikowej skorupce
Autor: photos.com Pieczona szynka w skorupce z piernika
łatwy
130 min
4

Szynka w piernikowej skorupce to danie, które możesz postawić na stole w Boże Narodzenie lub w Nowy Rok. Chrupiąca z wierzchu, miękka i soczysta pod spodem. Sprawdź, jak smakuje połączenie mięsa z korzennym smakiem piernika

Polecamy także inne świąteczne potrawy z piernikiem w roli głównej: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie oraz Domek z piernika ozdabiany słodyczami.

Sprawdź również >>> Miodowo-korzenne pierniczki

Przeczytaj także: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

ZOBACZ TEŻ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!

SKŁADNIKI

  • 1,5 dag szynki wieprzowej lub piersi indyka
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • kieliszek koniaku lub wódki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, dobrze osusz papierowym ręcznikiem.
  • 4 łyżki oleju, sok z cytryny, przyprawę piernikową, alkohol i sól dokładnie wymieszaj. Posmaruj mięso z każdej strony, wstaw na kilka-, kilkanaście godzin do lodówki. Wyjmij na godzinę przed pieczeniem.
  • Nagrzej piec do temperatury 160-170 stopni C, wstaw mięso i piecz godzinę.
  • Łyżeczkę cukru rozpuść w 2-3 łyżkach wody, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj pieczeń, podwyższ temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 30 minut.