Pieczona polędwica w bekonie - wystarczy 1 trik, żeby zawsze była soczysta i przepyszna

Pieczona polędwica w bekonie - wystarczy 1 trik, żeby zawsze była soczysta i przepyszna
Autor: Shutterstock.com Pieczoną polędwicę przybierz na półmisku główkami pieczonego czosnku, winogronami i figami
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Polędwica wieprzowa, czasem również sprzedawan, jako polędwiczki, jest niezwykle delikatnym mięsem. Rzeźnicy mawiają, że tego kawałka mięsa nie da się zepsuć.  Dzięki jednemu sprytnemu trikowi szefów kuchni, polędwica zawsze jest soczysta i przepyszna. Zawinięcie pieczeni w pergamin pozwala osiągnąć takie warunki pieczenia, jak w piekarniku konwekcyjno-parowym. To jest naprawdę genialnie proste! 

Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwicy wieprzowej 
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 250 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plastry
  • 1 arkusz pergaminu, papieru do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Dodaj do niego majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj. 
  • Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj przygotowaną pastą z czosnku i przypraw. 
  • Na arkuszu pergaminu ułóż po skosie na zakładkę plastry boczku. Po środku tak ułożonych plasterków połóż przyprawioną polędwicę. 
  • Teraz zawiń polędwicę w boczek, naprzemiennie zakładając do środka  plasterek po plasterku. 
  • Owiniętą boczkiem polędwicę zawiń w papier do pieczenia. Ułóż zawiniątko w brytfannie. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Wstaw polędwicę do rozgrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz polędwicę przez 45 minut. 
  • Po wyjęciu polędwicy z piekarnika, odstaw ją na 15 minut, niech odpocznie w pergaminie i wchłonie soki.
  • Dopiero po kwadransie, rozwiń ją i pokrój na plastry. Podawaj z talarkami ziemniaczanymi
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej