Pieczeń z żurawiną - elegancka i oszczędna zarazem!

Pieczeń z żurawiną - elegancka i oszczędna zarazem!
Autor: Shutterstock Tak przygotowaną pieczeń z mielonego mięsa śmiało możemy podać na świąteczny stół
łatwy
25 min
4

Ta pieczeń z żurawiną to może być twój hit na uroczyste okazje! Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno, elegancka dzięki wykwintnym dodatkom i oszczędna - bo z mielonego mięsa!

SKŁADNIKI

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów - pistacji, orzechów włoskich lub laskowych - do wyboru
  • sól, pieprz i ostra papryka
  • ewentualnie bułka tarta, gdyby farsz był zbyt rzadki
  • 1 jajo do posmarowania wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać niewielką ilością wrzątku i pozostawić (najlepiej na całą noc) do namoczenia. Następnie krótko zagotować, grzyby odcedzić i drobno posiekać.
  • Cebulę także drobno posiekać. Podobnie zrobić z orzechami.
  • Grzyby, cebulę, żurawinę i orzechy dodać do mięsa, dosypać przyprawy, dodać jajka i wyrobić dokładnie. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna, 1-2 łyżki bułki tartej.
  • Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim farsz i skleić ciasto. Jego wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec ok.godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180ºC, uważając by nie spiec ciasta. W razie potrzeby nakryć je folią aluminiową.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej