Pieczeń z żurawiną - elegancka i oszczędna zarazem!
2021-11-26
łatwy
25 min
4
Ta pieczeń z żurawiną to może być twój hit na uroczyste okazje! Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno, elegancka dzięki wykwintnym dodatkom i oszczędna - bo z mielonego mięsa!
SKŁADNIKI
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 g suszonych grzybów
- 2 jajka
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów - pistacji, orzechów włoskich lub laskowych - do wyboru
- sól, pieprz i ostra papryka
- ewentualnie bułka tarta, gdyby farsz był zbyt rzadki
- 1 jajo do posmarowania wierzchu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać niewielką ilością wrzątku i pozostawić (najlepiej na całą noc) do namoczenia. Następnie krótko zagotować, grzyby odcedzić i drobno posiekać.
- Cebulę także drobno posiekać. Podobnie zrobić z orzechami.
- Grzyby, cebulę, żurawinę i orzechy dodać do mięsa, dosypać przyprawy, dodać jajka i wyrobić dokładnie. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna, 1-2 łyżki bułki tartej.
- Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim farsz i skleić ciasto. Jego wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec ok.godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180ºC, uważając by nie spiec ciasta. W razie potrzeby nakryć je folią aluminiową.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne