Pieczeń z indyka z żurawiną: smaczna propozycja nie tylko na jesień

2021-03-29
MK
pieczen_z_indyka_z_zurawina.jpg
Autor: photos.com Chude mięso z indyka oraz niezwykle wartościowa żurawina to duet idealny
średni
75 min
4

Mięso z indyka nie jest drogie, a na dodatek bardzo zdrowe ze względu na niską zawartość tłuszczu. Pieczeń z indyka to propozycja dla tych wszystkich, którzy dbają o linię albo po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Poznaj przepis na roladę z indyczej piersi nadziewaną żurawiną.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z indyka opłukać, osuszyć, rozkroić na prostokątny płat, oprószyć solą i pieprzem.
  • Żurawiny opłukać i starannie odsączyć. Ser żółty pokroić w małe kostki, ułożyć z połową przygotowanych żurawin na mięsie, posypać łyżeczką cukru. Amatorzy bardziej owocowych smaków mogą zmieszać żurawinę z jabłkami lub gruszkami pokrojonymi w sporą kostkę.
  • Całość zawinąć w roladę, obwiązać nicią, odstawić w chłodne miejsce. Potem odsączyć, polać roztopionym masłem.
  • Roladę włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i ułożyć na blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 190 st. C.
  • Po 50 minutach, przed końcem pieczenia, rozciąć rękaw, a mięso obłożyć resztą żurawin i posypać cukrem. Piec jeszcze ok. 10 minut.
  • Pieczeń z indykiem można podawać z podsmażanymi ziemniakami i surówką z cykorii. Smacznego!
MK