Pieczeń z indyka z żurawiną: smaczna propozycja nie tylko na jesień
2021-03-29
średni
75 min
4
Mięso z indyka nie jest drogie, a na dodatek bardzo zdrowe ze względu na niską zawartość tłuszczu. Pieczeń z indyka to propozycja dla tych wszystkich, którzy dbają o linię albo po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Poznaj przepis na roladę z indyczej piersi nadziewaną żurawiną.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa z piersi indyka
- sól
- biały pieprz
- 25 dag surowych lub świeżych żurawin
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z indyka opłukać, osuszyć, rozkroić na prostokątny płat, oprószyć solą i pieprzem.
- Żurawiny opłukać i starannie odsączyć. Ser żółty pokroić w małe kostki, ułożyć z połową przygotowanych żurawin na mięsie, posypać łyżeczką cukru. Amatorzy bardziej owocowych smaków mogą zmieszać żurawinę z jabłkami lub gruszkami pokrojonymi w sporą kostkę.
- Całość zawinąć w roladę, obwiązać nicią, odstawić w chłodne miejsce. Potem odsączyć, polać roztopionym masłem.
- Roladę włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i ułożyć na blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 190 st. C.
- Po 50 minutach, przed końcem pieczenia, rozciąć rękaw, a mięso obłożyć resztą żurawin i posypać cukrem. Piec jeszcze ok. 10 minut.
- Pieczeń z indykiem można podawać z podsmażanymi ziemniakami i surówką z cykorii. Smacznego!