Pieczeń rzymska z jajkiem w sosie chrzanowym

2023-02-20
mkaczmarek
Pieczeń rzymska z jajkiem w sosie chrzanowym
Autor: Shutterstock Pieczeń rzymska z jajkiem to świetny pomysł na danie główne lub domową wędlinę. 
średni
60 min
4

Dieta niskokaloryczna

Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem z mielonej wołowiny  polaną sosem chrzanowym. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Tak przyrządzona pieczeń rzymska będzie idealnym daniem na stół wielkanocny. 

Pieczeń rzymska z chudej wołowiny,  z dodatkiem odtłuszczonego serka, to propozycja dla tych, którzy nawet w świąteczny czas dbają o linię lub z powodów zdrowotnych muszą jadać chudo. Z powodzeniem zastąpi klasyczny pasztet, który jednak nie zawsze jest  chudy. Efektownie też prezentuje się na półmisku i talerzu. Wiosenny akcent z gotowanych na twardo jaj sprawia, że doskonale wpisze się w wielkanocne menu. Ale to też doskonałe danie obiadowe na ciepło i wędlina na zimno nie tylko od święta, ale też na co dzień.

Polecamy również:

 Pasztet klasyczny z mieszanych mięs 

 Pasztet polski   

Pasztet domowy 

Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mielonej chudej wołowiny
  • 2 jajka surowe
  • 3 jajka na twardo
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Oliwa z oliwek
  • 3 szczypty mąki
  • Odtłuszczony serek homogenizowany
  • Chrzan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 surowe jaja rozbić i dodać do mielonego mięsa wołowego. Dokładnie wymieszać.
  • Cebulę zetrzeć na tarce, dodać do niej biały serek homogenizowany, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszać ze zmielonym mięsem.
  • Formę do keksu ze szkła żaroodpornego posmarować odrobiną oliwy i posypać mąką. Do tak przygotowanej formy wyłożyć połowę masy mięsa mielonego.
  • Jaja ugotowane na twardo pokroić w plasterki i ułożyć wzdłuż na mięsie mielonym, jeden przy drugim. Całość przykryć pozostałą masą mięsa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1 godziny.
  • W trakcie pieczenia przygotować sos chrzanowy, miksując serek homogenizowany z łyżeczką tartego chrzanu, solą i pieprzem tak długo, aż mieszanka stanie się puszysta.
  • Pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
mkaczmarek