Pieczeń rzymska z jajkiem w sosie chrzanowym
Dieta niskokaloryczna
Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem z mielonej wołowiny polaną sosem chrzanowym. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Tak przyrządzona pieczeń rzymska będzie idealnym daniem na stół wielkanocny.
Pieczeń rzymska z chudej wołowiny, z dodatkiem odtłuszczonego serka, to propozycja dla tych, którzy nawet w świąteczny czas dbają o linię lub z powodów zdrowotnych muszą jadać chudo. Z powodzeniem zastąpi klasyczny pasztet, który jednak nie zawsze jest chudy. Efektownie też prezentuje się na półmisku i talerzu. Wiosenny akcent z gotowanych na twardo jaj sprawia, że doskonale wpisze się w wielkanocne menu. Ale to też doskonałe danie obiadowe na ciepło i wędlina na zimno nie tylko od święta, ale też na co dzień.
Polecamy również:
Pasztet klasyczny z mieszanych mięs
Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mielonej chudej wołowiny
- 2 jajka surowe
- 3 jajka na twardo
- Cebula
- Sól
- Pieprz czarny
- Oliwa z oliwek
- 3 szczypty mąki
- Odtłuszczony serek homogenizowany
- Chrzan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 surowe jaja rozbić i dodać do mielonego mięsa wołowego. Dokładnie wymieszać.
- Cebulę zetrzeć na tarce, dodać do niej biały serek homogenizowany, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszać ze zmielonym mięsem.
- Formę do keksu ze szkła żaroodpornego posmarować odrobiną oliwy i posypać mąką. Do tak przygotowanej formy wyłożyć połowę masy mięsa mielonego.
- Jaja ugotowane na twardo pokroić w plasterki i ułożyć wzdłuż na mięsie mielonym, jeden przy drugim. Całość przykryć pozostałą masą mięsa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1 godziny.
- W trakcie pieczenia przygotować sos chrzanowy, miksując serek homogenizowany z łyżeczką tartego chrzanu, solą i pieprzem tak długo, aż mieszanka stanie się puszysta.
- Pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.