Perliczka z pomidorami: przepis na perliczkę

Perliczka z pomidorami: przepis na perliczkę
Autor: Shutterstock Perliczka pieczona z pomidorami smakuje wybornie
łatwy
60 min
4

Perliczka ma delikatne i nietłuste mięso, które jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. W okresach świątecznych perliczki pojawiają się w chłodziarkach supermarketów - warto je kupować i przyrządzać na różne sposoby - choćby według naszego przepisu na perliczkę z pomidorami.

SKŁADNIKI

  • perliczka
  • 4 dag masła
  • 5 dag grubej słoniny
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Perliczkę natrzyj solą i pieprzem, włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, polej roztopionym masłem i olejem, dodaj pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprósz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
  • Zarumień tuszkę w temperaturze 230ºC, po czym zmniejsz ją do 180ºC.
  • Dodaj pokrojone w cząstki pomidory i podlej pieczeń winem.
  • Piecz przez ok. 30-40 min, często podlewając sosem.
  • Wykorzystaj go potem do polania kaszy (gryczanej, jęczmiennej), która dobrze komponuje się z daniami z perliczki.
Jolanta Dyjecińska
więcej