Perliczka z pomidorami: przepis na perliczkę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Perliczka ma delikatne i nietłuste mięso, które jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. W okresach świątecznych perliczki pojawiają się w chłodziarkach supermarketów - warto je kupować i przyrządzać na różne sposoby - choćby według naszego przepisu na perliczkę z pomidorami.
SKŁADNIKI
- perliczka
- 4 dag masła
- 5 dag grubej słoniny
- 3-4 łyżki oleju
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki
- 2-3 goździki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Perliczkę natrzyj solą i pieprzem, włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, polej roztopionym masłem i olejem, dodaj pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprósz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
- Zarumień tuszkę w temperaturze 230ºC, po czym zmniejsz ją do 180ºC.
- Dodaj pokrojone w cząstki pomidory i podlej pieczeń winem.
- Piecz przez ok. 30-40 min, często podlewając sosem.
- Wykorzystaj go potem do polania kaszy (gryczanej, jęczmiennej), która dobrze komponuje się z daniami z perliczki.