Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą: przepis na pieczone podudzia
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą to bardzo łatwy przepis na pieczone podudzia. Nóżki upieczone w ten sposób są aromatyczne, mają ładnie zrumienioną skórkę i rozpływają się w ustach. Po prostu palce lizać!
Podudzia kurczaka, czyli swojskie pałki, cieszą się powodzeniem wśród dzieci w mojej rodzinie. A i dorośli nie odmówią pieczonej nóżki. Są soczyste i miękkie jednocześnie. Świetnie jeśli mają przyrumienioną skórkę.
Wskazówki jak przyrządzić podudzia lub udka kurczaka
Właściwie nie mam dla Was wskazówek. Wystarczy pałki oprószyć solą i pieprzem. I ułożyć na warstwie jabłek i cebuli. Wstawić do piekarnika i gotowe! Prościej się nie da. Mówię serio.
Jakie jabłko wybrać? Oczywiście im bardziej aromatyczne, kwaskowe, tym lepiej. Ale nie ma to większego znaczenia. Ważna uwaga, nie obierajcie jabłek. To w skórce jest najwięcej aromatu. Obojętne jaką cebulę wybierzecie. Może być słodka, żółta lub czerwona.
Z czym podać pałki pieczone z jabłkami?
Moje dzieci uwielbiają tak upieczone pałki kurczaka z puree ziemniaczanym. Ale równie dobrym wyborem będzie gotowany ryż lub kasza kukurydziana. Można także po prostu ugotować makaron. Wybierajcie krótkie makarony. Na przykład kolanko z falbanką.
SKŁADNIKI
- 8 podudzi kurczaka, czyli pałek
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podudzia oprószyć solą i pieprzem.
- Jabłek nie obierać. Usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na ósemki.
- Cebulę pokroić w piórka. To znaczy pociąć wzdłuż.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cząstki jabłka i piórka cebuli. Skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na warstwie jabłek i cebuli ułożyć pałki kurczaka.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem.