Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą: przepis na pieczone podudzia

Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą: przepis na pieczone podudzia
Autor: Shutterstock.com Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą w naczyniu żaroodpornym
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą to bardzo łatwy przepis na pieczone podudzia. Nóżki upieczone w ten sposób są aromatyczne, mają ładnie zrumienioną skórkę i rozpływają się w ustach. Po prostu palce lizać! 

Podudzia kurczaka, czyli swojskie pałki, cieszą się powodzeniem wśród dzieci w mojej rodzinie. A i dorośli nie odmówią pieczonej nóżki. Są soczyste i miękkie jednocześnie. Świetnie jeśli mają przyrumienioną skórkę. 

Wskazówki jak przyrządzić podudzia lub udka kurczaka

Właściwie nie mam dla Was wskazówek. Wystarczy pałki oprószyć solą i pieprzem. I ułożyć na warstwie jabłek i cebuli. Wstawić do piekarnika i gotowe! Prościej się nie da. Mówię serio. 
Jakie jabłko wybrać? Oczywiście im bardziej aromatyczne, kwaskowe, tym lepiej. Ale nie ma to większego znaczenia. Ważna uwaga, nie obierajcie jabłek. To w skórce jest najwięcej aromatu. Obojętne jaką cebulę wybierzecie. Może być słodka, żółta lub czerwona. 

Z czym podać pałki pieczone z jabłkami?

Moje dzieci uwielbiają tak upieczone pałki kurczaka z puree ziemniaczanym. Ale równie dobrym wyborem będzie gotowany ryż lub kasza kukurydziana. Można także po prostu ugotować makaron. Wybierajcie krótkie makarony. Na przykład kolanko z falbanką. 

SKŁADNIKI

  • 8 podudzi kurczaka, czyli pałek
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podudzia oprószyć solą i pieprzem. 
  • Jabłek nie obierać. Usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na ósemki. 
  • Cebulę pokroić w piórka. To znaczy pociąć wzdłuż.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cząstki jabłka i piórka cebuli. Skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na warstwie jabłek i cebuli ułożyć pałki kurczaka. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej