Pałki kurczaka pieczone z warzywami: przebojowy obiad dla rodziny
2024-01-23
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Pałki kurczaka pieczone z warzywami to brzmi jak pyszny i zdrowy przepis! Pieczenie nóżek kurczaka z warzywami to świetny sposób na połączenie białka z mięsa kurczaka z bogactwem smaków i składników odżywczych warzyw. Oto prosty przepis na pałki kurczaka pieczone z warzywami
SKŁADNIKI
- 8-10 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4 papryki, po 2 żółte i 2 czerwone
- 2 małe cukinie lub 1 średnia,
- 2 cebule
- 1 dynia
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podudzia kurczaka przyprawić solą, papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem.
- Papryki pokroić na kawałki, cukinie na plastry, cebule na ósemki, czosnek podzielić na ząbki i nie obierać. Dynię pokroić na kawałki, mniejsze od kawałków papryki.
- Do brytfanny wyłożyć warzywa, posypać 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką suszonego rozmarynu lub igiełkami świeżego, polać olejem i wymieszać.
- Na wierzchu ułożyć pałki kurczaka.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 50-60 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz nasze inne przepisy na udka i podudzia z kurczaka