Pałki kurczaka pieczone w sosie z powidłami i keczupem. Smaczniejszych nie jedliście!

Pałki kurczaka pieczone w sosie z powidłami i keczupem. Smaczniejszych nie jedliście!
Autor: Shutterstock.com Pałki kurczaka pieczone w sosie z powidłami i keczupem. Smaczniejszych nie jedliście!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pałki kurczaka pieczone w piekarniku to jeden z najłatwijszych obiadów świata. Przygotowane w ten sposób podudzia kurczaka częst są dość suche. Jak się przed tym uchronić? Zapiec pałki z kurczaka w aromatycznym słodko-kwaśnym sosie. To danie jest przepyszne. Można tak przyrządzane podudzia podać z kaszą, makaronem, czy ziemniakami, zarówno kartoflami, jak i słodkimi batatami. Smaczniejszych pałek nie jedliście! 

SKŁADNIKI

  • 8 pałek kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula czerwona, pokrojona drobno
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki keczupu
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • po 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego, ostrej papryki, słodkiej papryki
  • sok z cytryny, cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki kurczaka przypraw solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki. W rondlu rozgrzej olej i zrumień pałki kurczaka. 
  • Obsmażone nóżki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem lub folią aluminiową. Uchroni to dno naczynia przed przypaleniem skarmelizowanego sosu.
  • Na patelnię dodaj cebulę i czosnek smaż do zeszklenia. Następnie dodaj powidła, keczup i wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Spróbuj i dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą. 
  • Sosem śliwkowym polej nóżki. Naczynie przykryj pokrywką lub okryj zmoczonym pergaminem albo folią aluminiową. 
  • Pałki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze 15 minut. 
  • Podawaj z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym. 
Dlaczego warto jeść śliwki?

Zobacz GALERIĘ: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej