Pałki kurczaka pieczone w sosie z powidłami i keczupem. Smaczniejszych nie jedliście!
2021-12-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pałki kurczaka pieczone w piekarniku to jeden z najłatwijszych obiadów świata. Przygotowane w ten sposób podudzia kurczaka częst są dość suche. Jak się przed tym uchronić? Zapiec pałki z kurczaka w aromatycznym słodko-kwaśnym sosie. To danie jest przepyszne. Można tak przyrządzane podudzia podać z kaszą, makaronem, czy ziemniakami, zarówno kartoflami, jak i słodkimi batatami. Smaczniejszych pałek nie jedliście!
SKŁADNIKI
- 8 pałek kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula czerwona, pokrojona drobno
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki keczupu
- 1/2 szklanki gorącej wody
- po 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego, ostrej papryki, słodkiej papryki
- sok z cytryny, cukier i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki kurczaka przypraw solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki. W rondlu rozgrzej olej i zrumień pałki kurczaka.
- Obsmażone nóżki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem lub folią aluminiową. Uchroni to dno naczynia przed przypaleniem skarmelizowanego sosu.
- Na patelnię dodaj cebulę i czosnek smaż do zeszklenia. Następnie dodaj powidła, keczup i wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Spróbuj i dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą.
- Sosem śliwkowym polej nóżki. Naczynie przykryj pokrywką lub okryj zmoczonym pergaminem albo folią aluminiową.
- Pałki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze 15 minut.
- Podawaj z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym.
Dlaczego warto jeść śliwki?