Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze
2021-09-27
łatwy
30 min
4
Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami to elegancki i pyszny obiad za przysłowiowe grosze. Przygotowanie podudzi do nadziania nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w ostry nóż lub specjalne nożyce do drobiu. Polecam ten łatwy sposób na smakowite i coraz modniejsze nadziewane pałki kurczaka!
SKŁADNIKI
- 8 pałek (podudzi) kurczaka
- 80 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli lub 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 80 g sera żółtego
- słodka papryka, pieprz mielony i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ściągnąć skórę z podudzia w kierunku cieńszego końca. Za pomocą nożyczek do drobiu lub bardzo ostrego noża odciąć kość powyżej stawu skokowego. Tak jak to pokazano poniżej na instrukcji krok po kroku.
- Mięso z odciętej goleni ściąć. Kość można zachować na rosół. Wystarczy zamrozić. Odcięte mięso drobno pokroić.
- Pieczarki, marchew i ser oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać starte pieczarki i marchew oraz posiekaną cebulę. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Przestudzić.
- W misce wymieszać posiekane mięso, smażone warzywa, żółty ser. Przyprawić papryką, pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że ser żółty jest słony.
- Mieszaniną napełnić skórę podudzi.
- Nadziewane pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym tłuszczem), oprószyć słodką papryką.
- Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.
- Podawać po 2 pałki na osobę, z makaronem, pieczonymi warzywami lub sałatką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne