Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze

Faszerowane pałki kurczaka
Autor: Shutterstock Nadziewane mięsem i pieczarkami pałki kurczaka to eleganckie danie z tanich składników
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami to elegancki i pyszny obiad za przysłowiowe grosze. Przygotowanie podudzi do nadziania nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w ostry nóż lub specjalne nożyce do drobiu. Polecam ten łatwy sposób na smakowite i coraz modniejsze nadziewane pałki kurczaka!

SKŁADNIKI

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka
  • 80 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli lub 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g sera żółtego
  • słodka papryka, pieprz mielony i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ściągnąć skórę z podudzia w kierunku cieńszego końca. Za pomocą nożyczek do drobiu lub bardzo ostrego noża odciąć kość powyżej stawu skokowego. Tak jak to pokazano poniżej na instrukcji krok po kroku. 
  • Mięso z odciętej goleni ściąć. Kość można zachować na rosół. Wystarczy zamrozić. Odcięte mięso drobno pokroić. 
  • Pieczarki, marchew i ser oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać starte pieczarki i marchew oraz posiekaną cebulę. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Przestudzić.
  • W misce wymieszać posiekane mięso, smażone warzywa, żółty ser. Przyprawić papryką, pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że ser żółty jest słony.
  • Mieszaniną napełnić skórę podudzi. 
  • Nadziewane pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym tłuszczem), oprószyć słodką papryką. 
  • Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.
  • Podawać po 2 pałki na osobę, z makaronem, pieczonymi warzywami lub sałatką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej