Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym: sprawdzony przepis

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym: sprawdzony przepis
Autor: materiały prasowe Knorr Odpowiednio przygotowane ozorki wieprzowe stają się wykwintnym daniem obiadowym
średni
150 min
4

Podroby długo były traktowane jako produkty gorszej kategorii. Dziś ozorki, wątróbki, żołądki czy grasice brylują na kulinarnych salonach. Co zrobić z ozorków? Proponujemy przepis na pyszne ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym.

źródło: mat. prasowe Knorr

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ozorków wieprzowych
  • włoszczyzna
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • kostka rosołowa
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  •  
  • sos:
  • cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • natka pietruszki
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr
  • średni pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj za pomocą szczoteczki. Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora.
  • Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami. Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny.
  • Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski.
  • Cebulę poszatkuj w piórka, pomidora pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
  • Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowanego wcześniej pomidora.
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody. Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki.
  • Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe. Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.