Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym: sprawdzony przepis
2021-04-01
średni
150 min
4
Podroby długo były traktowane jako produkty gorszej kategorii. Dziś ozorki, wątróbki, żołądki czy grasice brylują na kulinarnych salonach. Co zrobić z ozorków? Proponujemy przepis na pyszne ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym.
źródło: mat. prasowe Knorr
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ozorków wieprzowych
- włoszczyzna
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- kostka rosołowa
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sos:
- cebula średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki kaparów
- natka pietruszki
- Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr
- średni pomidor
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj za pomocą szczoteczki. Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora.
- Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami. Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny.
- Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski.
- Cebulę poszatkuj w piórka, pomidora pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowanego wcześniej pomidora.
- Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody. Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki.
- Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe. Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.