Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym: sprawdzony przepis
      2021-04-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          150 min
      
      
        
          4
      
    Podroby długo były traktowane jako produkty gorszej kategorii. Dziś ozorki, wątróbki, żołądki czy grasice brylują na kulinarnych salonach. Co zrobić z ozorków? Proponujemy przepis na pyszne ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym.
źródło: mat. prasowe Knorr
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ozorków wieprzowych
 - włoszczyzna
 - 4 ziarna ziela angielskiego
 - 3 liście laurowe
 - 3 goździki
 - kostka rosołowa
 - 5 ziaren czarnego pieprzu
 - sos:
 - cebula średniej wielkości
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 3 łyżki kaparów
 - natka pietruszki
 - Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr
 - średni pomidor
 - 2 ząbki czosnku
 - ostra papryka chili
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj za pomocą szczoteczki. Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora.
 - Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami. Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny.
 - Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski.
 - Cebulę poszatkuj w piórka, pomidora pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
 - Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowanego wcześniej pomidora.
 - Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody. Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki.
 - Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe. Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.