Oszukane zrazy: zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie

2018-02-21
Oszukane zrazy: zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety mielone z nadzieniem to pyszna alternatywa dla zwykłych zrazów. 
łatwy
30 min
4

Zrazy w sosie, czyli roladki z plastrów mięsa skrywające nadzienie, to filar kuchni polskiej. Można jednak odtworzyć ich smak robiąc zrazy z mięsa mielonego. Są to kolety mielone z nadzieniem jak do zrazów: ogórkiem kiszonym, słoninką lub boczkiem lub paskami grzybów. 

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki musztardy

2 ogórki kwaszone

1 cebula

100 g chudego boczku wędzonego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

1,5 szklanki bulionu wołowego (np. z gotowej "kostki")

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1  łyżeczka cukru

olej do smażenia

1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką i przyprawami.

Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek pokroić w kostkę.

Przyprawione mięso podzielić na cztery porcje. Z porcji mięsa uformować placek.

Porcję mięsa posmarować musztardą.

Po środku ułożyć porcję ogórka, cebuli i boczku.

Mięso zrolować i uformować roladki.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano.

Roladki zalać bulionem wołowym, dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem przez 15 minut.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą.

Podawać z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty, jabłek i buraków.