Oszukane zrazy: zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zrazy w sosie, czyli roladki z plastrów mięsa skrywające nadzienie, to filar kuchni polskiej. Można jednak odtworzyć ich smak robiąc zrazy z mięsa mielonego. Są to kolety mielone z nadzieniem jak do zrazów: ogórkiem kiszonym, słoninką lub boczkiem lub paskami grzybów.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- 2 ogórki kwaszone
- 1 cebula
- 100 g chudego boczku wędzonego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- 1,5 szklanki bulionu wołowego (np. z gotowej "kostki")
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką i przyprawami.
- Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek pokroić w kostkę.
- Przyprawione mięso podzielić na cztery porcje. Z porcji mięsa uformować placek.
- Porcję mięsa posmarować musztardą.
- Po środku ułożyć porcję ogórka, cebuli i boczku.
- Mięso zrolować i uformować roladki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano.
- Roladki zalać bulionem wołowym, dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem przez 15 minut.
- Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą.
- Podawać z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty, jabłek i buraków.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH