Oszukane zrazy: zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie

2021-03-29
Oszukane zrazy: zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety mielone z nadzieniem to pyszna alternatywa dla zwykłych zrazów. 
łatwy
30 min
4

Zrazy w sosie, czyli roladki z plastrów mięsa skrywające nadzienie, to filar kuchni polskiej. Można jednak odtworzyć ich smak robiąc zrazy z mięsa mielonego. Są to kolety mielone z nadzieniem jak do zrazów: ogórkiem kiszonym, słoninką lub boczkiem lub paskami grzybów. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1 cebula
  • 100 g chudego boczku wędzonego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego (np. z gotowej "kostki")
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1  łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką i przyprawami.
  • Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek pokroić w kostkę.
  • Przyprawione mięso podzielić na cztery porcje. Z porcji mięsa uformować placek.
  • Porcję mięsa posmarować musztardą.
  • Po środku ułożyć porcję ogórka, cebuli i boczku.
  • Mięso zrolować i uformować roladki.
  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano.
  • Roladki zalać bulionem wołowym, dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem przez 15 minut.
  • Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą.
  • Podawać z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty, jabłek i buraków.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH