Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis

Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki kiszone z liściami wiśni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sezon na przetwory w pełni, a ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a ponadto mają mało kalorii i są lekkostrawne. Sprawdź, jak przygotować ogórki kiszone z liśćmi porzeczki. Więcej informacji na temat zasad sztuki kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki należy dokładnie umyć, a słoiki wyparzyć wrzątkiem.

  • Do każdego słoja należy włożyć koper (całe gałązki), korzeń chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz przynajmniej trzy ząbki czosnku.

  • Następnie układamy ciasno ogórki i zalewamy je soloną wodą.

  • Zamknięte słoje stawiamy dnem do góry.

  • Tak przygotowane przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Kiszone ogórki będą gotowe za około 3 tygodnie.

Ocena: 2,5