Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

2021-03-29
Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe
Autor: Shutterstock Panierowany kotlet schabowy z groszkiem i pomidorami
łatwy
30 min
4

Schabowe z mięsa mielonego? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, chociaż to nieco oszukane schabowe. Wykorzystamy tylko mielone mięso wieprzowe, które jest stosunkowo tanie i usmażymy je  w klasycznej panierce. Zapraszamy do wypróbowania sprytnego sposobu na panierowane kotlety wieprzowe, które smakują jak tradycyjne schabowe. 

Jakie mięso wykorzystać?

Właściwie można wykorzystać każde mielone mięso. Jeśli chcecie imitować smak schabu to wykorzystajcie mięso z szynki lub łopatki wieprzowej. Jeśli chcecie naśladować smak sznycla z piersi kurczaka, to wypróbujcie mięso drobiowe z filetu. 

Na czym polega sprytny trik?

Mięso mielone jest napowietrzone, dlatego należy wybić masę mięsną, aby pozbawić ją pęcherzyków powietrza. W ten sposób naśladujemy zwięzłość tkanki mięsnej.

Można również wykorzystać foremki do burgerów i ścisnąć w nich masę mięsną. 

Czy kotlety będą soczyste?

Tak przyrządzone kotlety są soczyste i miękkie. Idealne dla juniorów i seniorów oraz wszystkich tych, którzy mają problemy z gryzieniem. 

Czy można użyć innych przypraw?

Kotlety a la schabowe można przyprawić tak, jak lubicie. Można użyć suszonego majeranku lub granulowanego czosnku. Przyprawiamy kotlety już po uformowaniu, posypując przyprawami ich powierzchnię. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać 50 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Nie trzeba do mięsa niczego więcej dodawać. Nim posolicie, sprawdźcie na etykiecie opakowania, czy mięso nie było solone przez producenta.
  • Mięso należy wyrabiać przez 2-4 minuty, zawijając brzegi do środka. Białko zawarte w mięsie zacznie koagulować, czyli żelować. Dzięki temu cząsteczki mięsa skleją się razem. 
  • Następnie mięsną masę kilka razy wyjąć z miski i z wysokości 50 cm rzucić z powrotem o miski. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego powietrza, które mogło się dostać do masy mięsnej.
  • Masę podzielić na porcje wielkości kurzego jajka. Z każdej porcji formować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na okrągły placek grubości 1,5 cm.
  • W oddzielnych miskach przygotować rozmącone jajko oraz mąkę i ewentualnie tartą bułkę.
  • Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i jeszcze raz w mące lub tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.