Kotlety mielone z kaszą gryczaną. Oszczędne dzięki połączeniu kaszy i mięsa

Kotlety mielone z kaszą gryczaną
Autor: Shutterstock Kotlety mielone z kaszą gryczaną są niedrogie i pyszne. Świetnie smakują z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mielone z kasza gryczaną to nasz patent na niedrogi a smaczny obiad. Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego choć brzmią zaskakująco są pyszne. Dzięki niewielkiemu dodatkowi mięsa i grzybów smakują wyśmienicie. Są też tańsze i zdrowsze od tradycyjnych.

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3-5 suszone grzybów
  • 200 g mięsa wieprzowego
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania (opcjonalnie bezglutenowa)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować we wrzącym bulionie warzywnym. 
  • Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i bardzo drobno posiekać. 
  • Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu.
  • W misce połączyć ugotowaną kaszę z jajkiem, mielonym mięsem, grzybami i cebulą. Doprawić do smaku.
  • Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki (po 2 na porcję), panierować w tartej bułce
  • Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, potem przykryć pokrywką i dusić jeszcze 2-4 minuty na małym ogniu. 
  • Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Kotlety 2 w 1 z kaszy i mięsa

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej to pomysł na obniżenie kosztów obiadu, ale tez zwiększenie walorów zdrowotnych posiłku. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej smak. Ukryta w kotletach smakuje zaś wszystkim. Z kolei dodatkowi suszonych grzybów danie wychodzi niezwykle aromatyczne. Całość tworzy naprawdę bardzo udaną kompozycję i jest przyjazna dla kieszeni.

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej