Kotlety mielone z kaszą gryczaną. Oszczędne dzięki połączeniu kaszy i mięsa
2022-12-08
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mielone z kasza gryczaną to nasz patent na niedrogi a smaczny obiad. Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego choć brzmią zaskakująco są pyszne. Dzięki niewielkiemu dodatkowi mięsa i grzybów smakują wyśmienicie. Są też tańsze i zdrowsze od tradycyjnych.
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3-5 suszone grzybów
- 200 g mięsa wieprzowego
- 100 g cebuli
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania (opcjonalnie bezglutenowa)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować we wrzącym bulionie warzywnym.
- Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i bardzo drobno posiekać.
- Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu.
- W misce połączyć ugotowaną kaszę z jajkiem, mielonym mięsem, grzybami i cebulą. Doprawić do smaku.
- Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki (po 2 na porcję), panierować w tartej bułce
- Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, potem przykryć pokrywką i dusić jeszcze 2-4 minuty na małym ogniu.
- Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Kotlety 2 w 1 z kaszy i mięsa
Kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej to pomysł na obniżenie kosztów obiadu, ale tez zwiększenie walorów zdrowotnych posiłku. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej smak. Ukryta w kotletach smakuje zaś wszystkim. Z kolei dodatkowi suszonych grzybów danie wychodzi niezwykle aromatyczne. Całość tworzy naprawdę bardzo udaną kompozycję i jest przyjazna dla kieszeni.