Orzechowy stek z indyka pieczony na grillu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Delikatne mięso indycze podkreślone panierką z orzechów włoskich, nabiera zupełnie nowego, wyrazistego smaku i aromatu. Kiedy mięso się piecze, trzeba koniecznie pilnować grilla, spalona orzechowa panierka nie jest smaczna.
SKŁADNIKI
- 8 plastrów mięsa z piersi indyczej
- 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki białego wina (wytrawnego)
- ząbek czosnku
- sól
- olej do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z oleju, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli przygotować marynatę.
- Indyka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty na 2 godziny, a następnie wyjąć i lekko osuszyć.
- Aluminiowe tacki do grilla wysmarować olejem, układać na nich plastry indyka obtoczone w orzechach.
- Grilować z obu stron na złoty kolor.