Orzechowy stek z indyka pieczony na grillu

2021-03-29
Orzechowy stek z indyka pieczony na grillu
Autor: Shutterstock Delikatny indyczy z stek z orzechową nutą.
łatwy
30 min
4

Delikatne mięso indycze podkreślone panierką z orzechów włoskich, nabiera zupełnie nowego, wyrazistego smaku i aromatu. Kiedy mięso się piecze, trzeba koniecznie pilnować grilla, spalona orzechowa panierka nie jest smaczna.

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów mięsa z piersi indyczej
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki białego wina (wytrawnego)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • olej do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z oleju, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli przygotować marynatę.
  • Indyka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty na 2 godziny, a następnie wyjąć i lekko osuszyć.
  • Aluminiowe tacki do grilla wysmarować olejem, układać na nich plastry indyka obtoczone w orzechach.
  • Grilować z obu stron na złoty kolor.
Redakcja
więcej