Oryginalna kaczka z wiśniami - super przepis!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kaczka z wiśniami to super pomysł dla tych, którym znudziła się klasyczna kaczka z jabłkami. Wiśnie i wiśniówka, z którą przygotowuje się sos, doskonale komponują się ze smakiem mięsa kaczki. To proste, ale wykwintne danie uwiedzie każdego!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Drób pod lupą! Czytaj >>>
SKŁADNIKI
- 1 kaczka
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki bulionu
- pół szklanki wiśniówki
- 2 szklanki kompotu z wiśni (można go przygotować z wiśni mrożonych, dostępnych przez cały rok)
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- smalec,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą kaczkę natrzeć solą, zrumienić na smalcu ze wszystkich stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec do miękkości, skrapiając wodą.
- W garnku zrumienić cukier, zdjąć z ognia i rozprowadzić połową bulionu.
- Resztę bulionu wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać wiśniówkę oraz rosół z karmelem, kompot i wino. Zagotować mieszając, można odrobinę zredukować, jeśli sos wydaje się nam rzadki.
- Upieczoną kaczkę dzielimy na kawałki, polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy wiśniami z kompotu.