Ognisty kurczak z bazylią na wyciągnięcie ręki. Prosta egzotyka

Dieta bezglutenowa
Smaki Tajlandii zamknięte w prostym, ale aromatycznym daniu. Pikantny kurczak z bazylią to idealny posiłek dla tych z nas, którzy lubią autentyczną orientalną kuchnię. W szczególności jeśli chcą jej samodzielnie wypróbować. Ten przepis jest prosty, szybki i pyszny!
Pikantny kurczak na wyciągnięcie ręki. Przygotujesz go bez problemu
Aromatyczny pikantny kurczak z bazylią to proste danie, które sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Wystarczy kilka składników, by przygotować wspaniały aromatyczny obiad, który pokochają wszyscy. Bez problemu i specjalnych umiejętności kulinarnych.
Kurczak z bazylią to proste danie, do którego wcale nie potrzebujemy specjalnych produktów. Jedynym, co może sprawiać problem jest sos ostrygowy. Jednak jest on obecnie możliwy do kupienia w większych supermarketach, jak i w sprzedaży internetowej.
Ten kurczak to prosty sposób na pyszny i aromatyczny obiad. Bez wielogodzinnego stania w kuchni i wymyślnych technik gotowania. Jedyne co może od niego odstraszać to fakt, że jest naprawdę pikantny, więc nie wpasuje się w gusta niektórych osób, warto go jednak choć raz spróbować.
To danie najlepiej podawać na białym ryżu, ponieważ nie tylko sprawi on, że danie będzie bardziej syte, ale również stanowi świetną bazę do dań z sosami. Co więcej, będzie lekko balansował pikanterię naszego kurczaka.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju chili
- 3 papryczki jalepeno
- 2 ząbki czosnki
- 400 g piersi z kurczaka
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- pęczek liści bazylii, świeżych.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekane papryczki chili i czosnek.
- Kiedy zaczną brązowieć dodajemy pokrojonego kurczaka, cukier, sól i pieprz.
- Kiedy kurczak zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i sos ostrygowy.
- Smażymy, aż cebula zmięknie.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy poszarpaną bazylię.