Boczek po azjatycku - zakochasz się w nim! Idealny do ryżu lub bułeczek bao
2021-09-27
łatwy
25 min
4
Boczek po azjatycku to wieprzowina długo duszona w mieszance azjatyckich sosów. Dzięki temu jest miękka, aromatyczna i lekko kleista z zewnątrz - co wiele osób bardzo lubi. Idealnie pasuje do ryżu lub bułeczek bao.
SKŁADNIKI
- 600 g boczku wieprzowego w plastrach, pokrojowego na kawałki o długości 5 cm
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 cm świeżego imbiru, drobniutko posiekanego
- 2 łyżki stołowe sosu hoisin
- 2 łyżki stołowe sosu śliwkowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 300 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę posypać mąką kukurydzianą i smażyć na oleju, aż nabierze złocistego zabarwienia.
- Dodać pieprz, imbir oraz mieszankę sosów i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1-1,5 godziny, aż wieprzowina zmięknie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby zapobiec przypalaniu się potrawy.
- Boczek podawać z ryżem lub bułeczkami bao, przybrany posiekanym szczypiorkiem
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne