Odświętne mielone z pysznym nadzieniem maślano-serowym

Odświętne mielone z pysznym nadzieniem maślano-serowym
Autor: Shutterstock Odświętne danie z popularnych składników - tylko dla zaradnych
łatwy
45 min
4

Doskonałe mielone z wstrząsająco pysznym nadzieniem będą ozdobą każdego odświętnego stołu. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne, a efekt końcowy powala z nóg. Wasi goście będą prosić o dokładkę. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>

Jak nie marnować jedzenia po świętach? Oto zgrzewanie próżniowe >>>

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszenne
  • 200 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100-120 g sera żółtego
  • 1 pęczek kopru
  • sól i pieprz
  • 300 ml oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa razem z solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • Masło pokroić w kostkę i wstawić do zamrażarki.
  • Ser zetrzeć, koperek posiekać drobno.
  • Przygotować ciasto do panierowania: jajka wymieszać z solą, sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać na jednorodne ciasto. Pozostałe 3 łyżki mąki pszennej potrzebne będą do panierowania wstępnego kotletów. 
  • Zimne masło wymieszać ze startym serem i posiekanym koperkiem.
  • Z masy mięsnej nabierać po 2 łyżki, uformować z nich kulkę, którą spłaszczyć na placuszek. Na środku placuszka kłaść porcję farszu z masła i sera. Brzegi starannie zasklepić, formując okrągły lub owalny kotlet. 
  • Rozgrzać olej na patelni. Oleju powinna być warstwa na grubość co najmniej palca. 
  • Kotlet panierować w mące, a następnie w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
  • Gorące kotlety przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z namiaru tłuszczu.
  • Podawać gorące z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą lub ogórkiem.