O takiej babce ziemniaczanej nasze babcie nawet nie śniły. Ten przepis to prawdziwy hit

2025-03-04
Kinga Goldstein
O takiej babce ziemniaczanej nasze babcie nawet nie śniły. Ten przepis to prawdziwy hit
Autor: Shutterstock.com O takiej babce ziemniaczanej nasze babcie nawet nie śniły. Ten przepis to prawdziwy hit
łatwy
20 min
12

Babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych posiłków, jakie można znaleźć w polskiej kuchni. Niestety jednak wielu osobom wydaje się ona po prostu... nudna. Dlatego przychodzimy z pomocą. Tym razem wypróbujcie babkę ziemniaczaną z ciekawym skrętem.

Babka ziemniaczana - przepis. Ta zaskoczy twoje kubki smakowe

Babka ziemniaczana ze skrętem to ciekawa wariacja klasycznego dania kuchni polskiej. Jednak w tej wersji wyraziste składniki nadają jej nowoczesnego charakteru i prawdziwej głębi smaku.

Dzięki dodatkowi sera koziego nasza babka jest bardziej kremowa, co sprawia, że jej chrupiąca skórka, jeszcze bardziej wybija się na przód. Suszone pomidory natomiast dodaje jej lekkiej słodyczy, dzięki czemu mamy idealne przełamanie ziemniaczanej bazy.

Ten przepis idealnie łączy ze sobą klasyki wschodnioeuropejskiej kuchni z elementami kuchni śródziemnomorskiej, dzięki temu danie zyskuje całkowicie nowy aromat, będąc przy tym wspaniale nieoczywiste.

Z czym podawać babkę ziemniaczaną? Możliwości jest kilka

Najlepiej podawać z:

  • kwaśną śmietaną - klasyka, klasyki
  • jogurtem czosnkowym - lekka alternatywa
  • rukolą lub roszponką - idealne dla dopełnienia smaku
  • konfiturą z żurawiny - odrobina słodyczy dla przełamania smaku.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g miękkiego koziego sera
  • 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub świeżego, drobno posiekanego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy ja na drobnej tarce.
  • Cebulkę i czosnek drobno siekamy.
  • Boczek kroimy w kostkę.
  • Suszone pomidory drobno siekamy.
  • Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
  • Dodajemy cebulę oraz czosnek.
  • Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody.
  • W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, suszone pomidory, cebulę z czosnkiem i boczek.
  • Dodajemy pokruszony ser kozi i delikatnie mieszamy.
  • Formę do pieczenia smarujemy oliwą lub smalcem.
  • Przekładamy masę ziemniaczaną i równamy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.
  • Przed podaniem odstawiamy na około 10-15 minut.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Kinga Goldstein