Nuggetsy z piekarnika: przepis na pierś kurczaka inaczej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nuggetsy z piekarnika to prosty sposób na ulubione danie całej rodziny. Panierowane kawałki piersi kurczaka upieczone w piekarniku są dużo zdrowsze, niż smażone w głębokim tłuszczu. No i nie trzeba stać przy patelni, wystarczy przygotować nuggetsy, wrzucić je do gorącego piekarnika i gotowe! Wypróbuj prosty przepis na nuggetsy z piekarnika!
Polecamy także: Nuggetsy drobiowe z frytkownicy
SKŁADNIKI
- 1 kg fileta z piersi kurczaka
- Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki mieszanki curry
- Dodatkowo:
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka majeranku
- 3-4 łyżki mąki pszennej lub innej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka tartej bułki lub pokruszonych krakersów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone mięso pokrój na podłużne, niewielkie kawałki, wielkości pudełka do zapałek. Przełóż je do miski.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, wsyp do kawałków kurczaka i dokładnie obtocz kęski, by każdy pokrył się przyprawami. Odstaw mięso na 2 godziny.
- Następnie w oddzielnej miseczce rozbełtaj jajka z mlekiem, wlej do mięsa, mieszaj dokładnie łyżką.
- Mąkę wymieszaj z majerankiem, wsyp do mięsa, jeszcze raz zamieszaj.
- Kawałki kurczaka kolejno panieruj w tartej bułce i wykładaj na blachę wyłożoną papierem (przed położeniem kurczaka natłuść go olejem).
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 185°C na 30 minut, w połowie czasu pieczenia mięso przewróć na drugą stronę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Nuggetsy powinny mieć rozmiar dwóch kęsów: