Nowy pomysł na schab: soczysty schab pieczony w piekarniku z sosem pieczarkowym
Dieta bezglutenowa
Nowy pomysł na schab wcale nie jest łatwo wymyślić. Właściwie wszystko już było. Ale zawsze można wrócić do sprawdzonych przepisów i je ulepszyć. Oto przepis na soczysty schab pieczony w piekarnku. Schab z sosem pieczarkowym to ulubione danie moich dzieci. Koniecznie podajcie go z kopytkami i kiszonym ogórkiem. Pychota!
Dlaczego to nasz rodzinny ulubiony przepis na schab?
Schab to pełnowartościowe mięso bogate w łatwo strawne białko. Uwielbiają go dorośli i dzieci. Ale, jak mawia mój syn, mięso musi być sosiste, czyli skąpane w sosie. Z takim mięsem łatwiej wchodzą kluski, kasza i ziemniaki. Sekretnym składniki sosu jest niewielki dodatek musztardy. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania, to dodajcie ostrą musztardę. I może z jedną łyżeczkę więcej. Koniecznie schab podajcie z kopytkami i kiszonym ogórkiem. Może być małosolny.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu pokrojonego na cienkie kotlety
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/4 szklanki (60 g) masła klarowanego lub oliwy z oliwek, oodzielone na dwie porcje
- 300 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka (5 ml) musztardy sarepskiej
- 1 szklanka (250 ml) rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1 szklanka (250 ml) śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety schabowe oprószyć papryką, solą i pieprzem. Odłożyć.
- Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 5 minut lub do chwili, gdy uwolniony z pieczarek sos odparuje.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety schabowe, przekładając je smażonymi pieczarkami.
- Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać musztardę. Smażyć jeszcze 30 sekund.
- Na patelnię wlać bulion i śmietanę. Wymieszać. Sos przelać do naczynia z kotletami.
- Bez przykrycia wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.