Nowy pomysł na schab: soczysty schab pieczony w piekarniku z sosem pieczarkowym

Nowy pomysł na schab: soczysty schab pieczony w piekarnku z sosem pieczarkowym
Autor: Shutterstock.com Soczyste plastry schabu pieczone z sosem pieczarkowym podane z kopytkami i kiszonym ogórkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Nowy pomysł na schab wcale nie jest łatwo wymyślić. Właściwie wszystko już było. Ale zawsze można wrócić do sprawdzonych przepisów i je ulepszyć. Oto przepis na soczysty schab pieczony w piekarnku. Schab z sosem pieczarkowym to ulubione danie moich dzieci. Koniecznie podajcie go z kopytkami i kiszonym ogórkiem. Pychota! 

Dlaczego to nasz rodzinny ulubiony przepis na schab?

Schab to pełnowartościowe mięso bogate w łatwo strawne białko. Uwielbiają go dorośli i dzieci. Ale, jak mawia mój syn, mięso musi być sosiste, czyli skąpane w sosie. Z takim mięsem łatwiej wchodzą kluski, kasza i ziemniaki. Sekretnym składniki sosu jest niewielki dodatek musztardy. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania, to dodajcie ostrą musztardę. I może z jedną łyżeczkę więcej. Koniecznie schab podajcie z kopytkami i kiszonym ogórkiem. Może być małosolny. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu pokrojonego na cienkie kotlety
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 szklanki (60 g) masła klarowanego lub oliwy z oliwek, oodzielone na dwie porcje
  • 300 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka (5 ml) musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka (250 ml) rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety schabowe oprószyć papryką, solą i pieprzem. Odłożyć. 
  • Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 5 minut lub do chwili, gdy uwolniony z pieczarek sos odparuje. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety schabowe, przekładając je smażonymi pieczarkami.
  • Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać musztardę. Smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Na patelnię wlać bulion i śmietanę. Wymieszać. Sos przelać do naczynia z kotletami. 
  • Bez przykrycia wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej