Niesamowicie pyszne pieczone piersi kurczaka z boczkiem i serem
2021-08-16
łatwy
25 min
4
Pieczone piersi kurczaka z boczkiem i serem są bardzo soczyste i aromatyczne - dzięki dodatkom. Upieczone z warzywami stanowią wygodny i efektowny posiłek z jednej blachgy.
SKŁADNIKI
- 6 pojedynczych kawałków kurczaka
- 15 dag żółtego sera w kawałku
- 12-18 plasterków wędzonego, surowego boczku (zależy od ich szerokości)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 kg małych ziemniaków
- 0,5 kg małych strąków papryki
- kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
- Ser pokroić w słupki - na tyle kawałków, ile mamy kotletów.
- Na każdym kotlecie ułożyć słupek sera, zawinąć mięso w roladkę.
- Każdą roladkę owinąć dwoma lub trzema plasterkami boczku.
- Ziemniaki pokroić na kawałki równej wielkości, papryki na połówki lub ćwiartki.
- Oliwę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki i papryką polać oliwą, natrzeć też nią naczynie do pieczenia
- Roladki ułożyć w naczyniu, obłożyć je warzywami, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 40 minut - aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne