Niesamowicie pyszne pieczone piersi kurczaka z boczkiem i serem

Niesamowicie pyszne pieczone piersi kurczaka z boczkiem i serem
Autor: Shutterstock Dodatek boczku i warzyw sprawia, że piersi nie są suche, a danie jest aromatyczne.
łatwy
25 min
4

Pieczone piersi kurczaka z boczkiem i serem są bardzo soczyste i aromatyczne - dzięki dodatkom. Upieczone z warzywami stanowią wygodny i efektowny posiłek z jednej blachgy.

SKŁADNIKI

  • 6 pojedynczych kawałków kurczaka
  • 15 dag żółtego sera w kawałku
  • 12-18 plasterków wędzonego, surowego boczku (zależy od ich szerokości)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 0,5 kg małych strąków papryki
  • kilka gałązek tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  • Ser pokroić w słupki  - na tyle kawałków, ile mamy kotletów.
  • Na każdym kotlecie ułożyć słupek sera, zawinąć mięso w roladkę.
  • Każdą roladkę owinąć dwoma lub trzema plasterkami boczku.
  • Ziemniaki pokroić na kawałki równej wielkości, papryki na połówki lub ćwiartki.
  • Oliwę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki i papryką polać oliwą, natrzeć też nią naczynie do pieczenia
  • Roladki ułożyć w naczyniu, obłożyć je warzywami, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 40 minut - aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej