Niedzielny schab z pomidorami i serem: obłędny przepis na pieczeń wieprzową

Niedzielny schab z pomidorami i serem: obłędny przepis na pieczeń wieprzową
Autor: Shutterstock Pieczony schab z pomidorami i serem na niedzielny obiad
łatwy
20 min
4

Niedzielny schab to efektowne danie uwielbiane przez moich bliskich. Ja też go lubię. Pieczeń ma tę przewagę nad kotletami, że wystarczy wszystko przygotować i wstawić do piekarnika. Gotowe! Wypróbuj ten obłędny przepis na pieczeń ze schabu środkowego z pomidorami serem. Podziel się soczystym mięsem razem z rodziną!

SKŁADNIKI

  • 1,2 - 1,4 kg wieprzowego schabu środkowego
  • 2-3 pomidory, pokrojone na plasterki
  • 9-10 plasterków sera do zapiekania
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, oregano, papryką i pieprzem. Odstawić. 
  • Pomidory pokroić na plasterki. 
  • Schab ponacinać prawie do końca. Najlepiej ułożyć z obu stron schabu trzonki drewnianych łyżek. Kroić schab do wysokości trzonków. Dzięki temu nie przekroimy do końca. 
  • Schab natrzeć solą oraz mieszanką oleju i przypraw.
  • W nacięcia wsunąć po 1 plasterku pomidora i 1 plasterku sera. Całość spiąć 3 patykami do szaszłyków. Drewniane szpikulce przeprowadzić przez środek schabu wzdłuż jego długości. 
  • Schab ułożyć w brytfannie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. 
  • Upieczony schab wyjąć z piekarnika. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć patyki spinające pieczeń. 
  • Kroić na półmisku. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Wieprzowina na świąteczny obiad - 5 pomysłów na wykwintny obiad z wieprzowiny

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej