Niedzielny schab z pomidorami i serem: obłędny przepis na pieczeń wieprzową
2021-11-24
łatwy
20 min
4
Niedzielny schab to efektowne danie uwielbiane przez moich bliskich. Ja też go lubię. Pieczeń ma tę przewagę nad kotletami, że wystarczy wszystko przygotować i wstawić do piekarnika. Gotowe! Wypróbuj ten obłędny przepis na pieczeń ze schabu środkowego z pomidorami serem. Podziel się soczystym mięsem razem z rodziną!
SKŁADNIKI
- 1,2 - 1,4 kg wieprzowego schabu środkowego
- 2-3 pomidory, pokrojone na plasterki
- 9-10 plasterków sera do zapiekania
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, oregano, papryką i pieprzem. Odstawić.
- Pomidory pokroić na plasterki.
- Schab ponacinać prawie do końca. Najlepiej ułożyć z obu stron schabu trzonki drewnianych łyżek. Kroić schab do wysokości trzonków. Dzięki temu nie przekroimy do końca.
- Schab natrzeć solą oraz mieszanką oleju i przypraw.
- W nacięcia wsunąć po 1 plasterku pomidora i 1 plasterku sera. Całość spiąć 3 patykami do szaszłyków. Drewniane szpikulce przeprowadzić przez środek schabu wzdłuż jego długości.
- Schab ułożyć w brytfannie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę.
- Upieczony schab wyjąć z piekarnika. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć patyki spinające pieczeń.
- Kroić na półmisku. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad