Naleśniki z porem i szynką - ciekawy smak i sytość w jednym prostym daniu

Naleśniki z porem i szynką -  ciekawy smak i sytość w jednym prostym daniu
Autor: Shutterstock Naleśniki z porem i szynką można zapiec w jednoporcjowych naczyniach - danie będzie wtedy bardziej eleganckie i odświętne
łatwy
35 min
4

Naleśniki z porem i szynką to proste danie z łatwo dostępnych składników. Jednak uwodzi smakiem, syci i można je łatwo zmienić w danie odświętne.

SKŁADNIKI

  • naleśniki:
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 250 g szynki konserwowej dobrej jakości
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 2 łyżki oleju
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztop w rondelku lub mikrofalówce, odstaw na chwilę do wystygnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę z solą. Dodaj jajka, wlej mleko i zmiksuj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto uzyska gładką i dość rzadką konsystencję. Do ciasta dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilkanaście minut minut, aż ciasto dojrzeje.
  • Rozgrzej patelnię i wlej porcję ciasta. Usmaż naleśniki, a potem kolejne, aż do wyczerpania ciasta.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj. Smaż przez pół minuty, cały czas mieszając. Zmniejsz gaz, wlej mleko, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek  i doprowadź do wrzenia. Dopraw sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Por pokrój w półplasterki, a szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim por, aż się zeszkli. Dodaj szynkę i smaż około 3 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Do farszu wlej 3/4 sosu beszamelowego i wymieszaj. Na każdego naleśnika nałóż porcję farsz. Żeby było bezpieczniej - podziel farsz na tyle części ile masz naleśników.
  • Składaj naleśniki w trójkąty. Układaj obok siebie w formie do zapiekania. Naleśniki polej resztą sosu. Wstaw do piekarnika i piecz około kwadrans.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Zobacz naszą galerię z innymi, pysznymi przepisami na naleśniki!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej