Najlepszy obiad na chłodny dzień? Zapiekanka zbójnicka to mój niezawodny patent

zapiekanka zbójnicka
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka zbójnicka smakuje każdemu. Sekretem jej smaku są te 2 składniki.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jesień to czas, kiedy organizm domaga się sycących i rozgrzewających obiadów. Pomysłem na taki posiłek jest zapiekanka zbójnica. To pyszne połączenie ziemniaków, kiełbasy, dwóch serów oraz jeszcze jednego nieoczywistego składnika. Danie idealnie sprawdzi się na jesienny obiad dla całej rodziny. Oto prosty przepis na doskonałą zapiekankę ziemniaczaną po zbójnicku.

Co czego zrobić zapiekankę zbójnicką?

Zapiekanka przyrządzona według tego przepisu jest pyszna i aromatyczna. W jej składzie znalazły się proste składniki, które można kupić w wielu sklepach. Lista niezbędnych produktów nie jest długa, a być może część składników macie w domu. Często wykorzystuje się je do przygotowania innych potraw.

Sekretem smaku zapiekanki zbójnickiej są dwa dodatki. To właśnie one sprawiają, że danie jest tak pyszne, a jego smak na długo pozostaje w pamięci. Do zapiekanki po zbójnicku dodaje się starty na tarce oscypek oraz suszoną żurawinę. Te dwa składniki pysznie się ze sobą komponują. To one są odpowiedzialne za wyjątkowość tej potrawy.

Aby przygotować w domu pełną smaku zapiekankę zbójnicką, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • ziemniaki
  • sery – żółty i oscypek
  • kiełbasa wieprzowa
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • suszona żurawina
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić zapiekankę zbójnicką?

Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem i kiełbasą to danie, które jest nie tylko wyjątkowo dobre, sycące i rozgrzewające. Przepis na zbójnicką zapiekankę jest prosty. Danie zawsze się udaje i smakuje każdemu.

Jak więc upiec obłędną zapiekankę po zbójnicku? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności.

  • 1. krok – podgotowanie i pokrojenie ziemniaków
  • 2. krok – ułożenie w formie do zapiekania warstw z ziemniaków, kiełbasy, żurawiny oraz startego sera żółtego i oscypka
  • 3. krok – upieczenie zapiekanki zbójnickiej w piekarniku

Jak podawać zapiekankę zbójnicką?

Przepis na wyśmienitą i rozgrzewającą zapiekankę z dodatkiem kiełbasy, oscypka i żurawiny warto zapisać. To pyszne i aromatyczne danie najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy pogoda pozostawia wiele do życzenia. Zapiekanka po zbójnicku to pomysł na rodzinny obiad. Nasyci, rozgrzeje i doda energii w chłodny dzień. Do obiadu z zapiekanką przyrządzoną według tego przepisu warto podać chrupiącą domową surówkę z kapusty kiszonej, marchewki czy klasycznego coleslawa.

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 300 g kiełbasy wieprzowej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g startego sera żółtego
  • 200 g startego oscypka
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i pokroić w plastry.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć warstwę z połowy ziemniaków i połowę plasterków kiełbasy. Posypać połową żurawiny, startego oscypka i żółtego sera. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków i kiełbasy. Zalać śmietanką doprawioną solą i pieprzem. Posypać pozostałą żurawiną i startymi serami.
  • Formę przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.
  • Podawać na ciepło na obiad chrupiącą surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej