Kiedy najlepiej kupować oscypki?
Oscypki, które kupujemy w górach, czasami są oscypkami tylko z nazwy. Tymi prawdziwymi z owczego mleka możemy się delektować tylko kilka miesięcy w roku. Kiedy kupić najlepsze oscypki radzi Jagna Marczułajtis, snowboardzistka i gwiazda programu "Taniec z gwiazdami".
Spis treści
Co to jest oscypek i z czego powinien być zrobiony?
Oscypek, zwany też oszczypkiem to twardy, solony i wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego. Jego produkcja to wizytówka polskich gór, a w szczególności Podhala.
Okazuje się jednak, że nie zawsze to co proponuje nam baca na Krupówkach, czy pod narciarskim wyciągiem jest oryginalnym oscypkiem. Tajemnica tego smacznego sera tkwi przede wszystkim w składnikach, a właściwie jednym składniku, z którego jest on produkowany. Chodzi tu właśnie o owcze mleko.
Kiedy można kupić prawdziwe oscypki?
"Prawdziwe oscypki wyrabiane są od maja do września, bo wtedy owce dają mleko. Najlepsze i najprawdziwsze oscypki polecałabym kupować od maja do sierpnia, bo wtedy mleka owczego jest najwięcej, a sery są wyrabiane właśnie z niego" - mówi Jagna Marczułajtis, która nie tylko jeździ na snowboardzie i tańczyła w "Tańcu z gwiazdami", ale jest też rodowitą góralką z Zakopanego.
Wynika z tego, że sery, którymi delektujemy się po godzinach spędzonych na stoku, czy podczas sylwestrowej zabawy w górskim otoczeniu, nie są prawdziwymi oscypkami, a jedynie serami, czy "scypkami" wyprodukowanymi z mleka krowiego lub koziego (ewentualnie mieszanego).
Oscypek powinien mieć również parametry zatwierdzone przez Unię Europejską. Powinien ważyć od 60 do 80 dkg i mierzyć od 17 do 23 cm, a być sprzedawany tylko do końca października.