Najlepszy kurczak po hawajsku z piekarnika. Chrupiący, soczysty i pełen smaku
Masz ochotę, aby trochę zamieszać w swoim codziennym menu? Sięgnij po ten aromatyczny przepis na kurczaka po hawajsku z piekarnika. Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wszystko robimy wyłącznie na jednej blaszce!
i
Dieta bezglutenowa
Kurczak pełen smaku i aromatu. Zachwyć się
Aromatyczny kurczak po hawajsku z piekarnika to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania i niesamowity smak. To danie inspiruje się połączeniem słodko-słonych smaków, które są charakterystycznie dla kuchni inspirowanej Hawajami.
To idealne połączenie ananasa, który nie tylko dodajemy smaku, ale również zmiękcza mięso. To idealny kontrast dla papryki, w szczególności, kiedy skarmelizuje się po pieczeniu. Sos sojowy i imbir nadają głębi naszemu daniu, dzięki czemu nie jest to po prostu kurczak z warzywami i ananasem.
Smaki idealnie przez siebie przechodzą. Perfekcyjne połączenie
Dzięki temu, że pieczemy wszystko jednocześnie, smaki idealnie się przenikają. Ananas puszcza sok, który redukuje się na blaszce, warzywa miękką i całość nabiera niesamowitego smaku. Co więcej, jedna blacha to mniej sprzątania. Możemy również szybko włączyć opcje grilla i skarmelizować całość na koniec.
Pamiętaj, by nie przeciągnąć zbytnio pieczenia, ponieważ pierś z kurczaka szybko wysychają. Jeśli chcemy możemy do marynaty dodać odrobinę chili i rozkoszować się lekko pikantnym i aromatycznym daniem.
SKŁADNIKI
- Mięso i warzywa:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Sos hawajski:
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z ananasa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- Opcjonalnie: szczypta chili lub płatków papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, miód, sok z ananasa, czosnek, ocet i imbir.
- Odstawiamy.
- Mięso doprawiamy.
- Na blaszce wyłożonej papierem rozkładamy pokrojone: paprykę, cebulę i ananasa.
- Polewamy oliwą i solimy.
- Układamy oczyszczanego kurczaka na warzywach.
- Obficie smarujemy mięso sosem, a resztą polewamy warzywa.
- Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.