Najlepszy kurczak po hawajsku z piekarnika. Chrupiący, soczysty i pełen smaku

2025-12-06 9:18

Masz ochotę, aby trochę zamieszać w swoim codziennym menu? Sięgnij po ten aromatyczny przepis na kurczaka po hawajsku z piekarnika. Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wszystko robimy wyłącznie na jednej blaszce!

Najlepszy kurczak po hawajsku z piekarnika. Chrupiący, soczysty i pełen smaku

i

Autor: Drong/ Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak pełen smaku i aromatu. Zachwyć się

Aromatyczny kurczak po hawajsku z piekarnika to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania i niesamowity smak. To danie inspiruje się połączeniem słodko-słonych smaków, które są charakterystycznie dla kuchni inspirowanej Hawajami.

To idealne połączenie ananasa, który nie tylko dodajemy smaku, ale również zmiękcza mięso. To idealny kontrast dla papryki, w szczególności, kiedy skarmelizuje się po pieczeniu. Sos sojowy i imbir nadają głębi naszemu daniu, dzięki czemu nie jest to po prostu kurczak z warzywami i ananasem.

Smaki idealnie przez siebie przechodzą. Perfekcyjne połączenie

Dzięki temu, że pieczemy wszystko jednocześnie, smaki idealnie się przenikają. Ananas puszcza sok, który redukuje się na blaszce, warzywa miękką i całość nabiera niesamowitego smaku. Co więcej, jedna blacha to mniej sprzątania. Możemy również szybko włączyć opcje grilla i skarmelizować całość na koniec.

Pamiętaj, by nie przeciągnąć zbytnio pieczenia, ponieważ pierś z kurczaka szybko wysychają. Jeśli chcemy możemy do marynaty dodać odrobinę chili i rozkoszować się lekko pikantnym i aromatycznym daniem.

SKŁADNIKI

  • Mięso i warzywa:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • Sos hawajski:
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki soku z ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • Opcjonalnie: szczypta chili lub płatków papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, miód, sok z ananasa, czosnek, ocet i imbir.
  • Odstawiamy.
  • Mięso doprawiamy.
  • Na blaszce wyłożonej papierem rozkładamy pokrojone: paprykę, cebulę i ananasa.
  • Polewamy oliwą i solimy.
  • Układamy oczyszczanego kurczaka na warzywach.
  • Obficie smarujemy mięso sosem, a resztą polewamy warzywa.
  • Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...