Najlepszy gulasz wołowy: dodatek tego jednego owocu zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej

2020-09-26
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Gulasz wołowy z suszoną śliwką
Autor: Shutterstock Gorący gulasz wołowy duszony ze śliwką i podany ze świeżym chlebem
łatwy
20 min
4

Gulasz wołowy, gotowany powoli i bez pośpiechu, to jedna z najpyszniejszych potraw. Można go jednak podkręcić dodatkiem suszonych śliwek i wywindować na wyżyny smaku. Uwielbiam ten dymny aromat mięsa, które rozpływa się w ustach. 

Składniki

500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki oleju

1 duża lub 2 małe cebule czerwone

4 ząbki czosnku

1 marchew, pokrojona w kostkę

1 szklanka piwa ciemnego, karmelowego lub porteru

1 szklanka bulionu wołowego

6-8 suszonych śliwek wędzonych np. suski sechlońskiej

1 listek laurowy

1 laska cynamonu

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokrojone w kostkę mięso wołowe osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.

W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i zrumienić.

Dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, marchew oraz śliwki. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Wlać piwo, zamieszać. Dodać bulion oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.

Gdy gulasz zawrze, przykryć pokrywką i dusić 60-80 minut na niewielkim ogniu. 

Przed podaniem usunąć listek laurowy i laskę cynamonu. 

Podawać z kluskami śląskimi, półfrancuskimi lub kopytkami. 

Dlaczego warto jeść śliwki?

Wskazówki, jak dodać wędzony aromat do potrawy: