Na obiad czy imprezę? Te sakiewki z aromatyczny kurczakiem sprawdzą się idealnie
Szybki sposób na ciekawy obiad? A może nowy pomysł na przekąskę, która będzie hitem każdej imprezy? Ten przepis na kurczaka marsala w cieście francuskim sprawdzi się na każdą okazję. To danie to wielkie "wow", które rozkocha w sobie każdego. A wystarczy kilka składników.
i
Ciekawa wersja uwielbianego klasyka. Tego trzeba spróbować
Kurczak Marsala to klasyczne sycylijskie danie. Jego głównymi składnikami są piersi kurczaka i pieczarki. Aromat tego dania zawdzięczamy jednak winu Marsala, które sprawia, że całe danie smakuje niesamowicie. Tym razem nie szykujemy jednak zwykłego dania.
Zamiast tego wybieramy ciekawą wersję, jaką jest kurczak Marsala w cieście francuskim. To idealny pomysł na ciekawą kolację, obiad czy jako przekąskę na imprezę. To prosty sposób na smak, który zachwyci każdego. A jego przygotowanie nie powinno sprawiać większych problemów.
O tym pamiętaj. Bez tego ani rusz
Ważne jest jednak, by sos był gęsty. Jeśli jest zbyt rzadki, to znak, że powinniśmy gotować go nieco dłużej. Jeśli chcemy nieco podkręcić nasze sakiewki możemy dodać do nich suszone grzyby lub na przykład kawalątek masła truflowego.
Niezależnie od tego będzie to jednak wspaniały pomysł na danie, które zasmakuje każdemu. Kilka chwil wystarczy, by przygotować aromatyczny posiłek, który po prostu ma sens. Sięgnij po ten przepis i zachwyć najbliższych daniem, którego jeszcze nie próbowali.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wina Marsala (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 120 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 jajko (do posmarowania)
- Opcjonalnie:
- 1 łyżka tartego parmezanu do sosu
- natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w cienkie paski.
- Doprawiamy do smaku i obsmażamy na oliwie.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy masło.
- Szklimy posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojone pieczarki.
- Dodajemy wino i gotujemy kilka minut.
- Dodajemy śmietankę, tymianek i doprawiamy.
- Sos powinien być gęsty.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 prostokąty.
- Na środku układamy kurczaka, polewamy sosem i składamy jak pieroga, dokładnie sklejając brzegi.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach około 14 minut.