Efektowne naleśnikowe sakiewki z mięsem mielonym
2021-07-18
łatwy
45 min
4
Naleśnikowe sakiewki nie są trudne do przygotowania, a prezentują się na stole niezwykle efektownie. Choć nie są kosztowne, z powodzeniem nadają się do uświetnienia różnych okazji.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- czubata szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju rzepakowego
- Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- łyżka suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
- pęczek szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.
- Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać papryki pokrojone w kostkę i kukurydzę - wcześniej odcedzoną i przelaną wrzątkiem na sicie.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekane zioła, wymieszać.
- Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?