Efektowne naleśnikowe sakiewki z mięsem mielonym

Efektowne naleśnikowe sakiewki z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Naleśnikowe sakiewki nie tylko wybornie smakują, ale też niezwykle efektownie się prezentują
łatwy
45 min
4

Naleśnikowe sakiewki nie są trudne do przygotowania, a prezentują się na stole niezwykle efektownie. Choć nie są kosztowne, z powodzeniem nadają się do uświetnienia różnych okazji.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • łyżka suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
  • pęczek szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.
  • Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać  papryki pokrojone w kostkę i kukurydzę - wcześniej odcedzoną i przelaną wrzątkiem na sicie.
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekane zioła, wymieszać.
  • Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej