Mięso na szybko - w sosie z musztardą
2022-05-12
łatwy
25 min
4
Mięso na szybko to idealny przepis dla zabieganych smakoszy - danie doskonałe w smaku możecie wcinać już po kwadransie. Polecamy ten przepis na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 60 dag mięsa z polędwiczki wieprzowej, szynki, łopatki lub piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 duże łyżki musztardy francuskiej (najlepsza będzie grubo zmielona, z ziarenkami gorczycy)
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- sól i pieprz
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- olej i łyżeczka masła do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na możliwie cienkie plastry i rozbić tłuczkiem.
- Oprószyć solą, wymieszać ze słodką papryką i francuską musztardą. Odstawić na 10-15 minut (nie do lodówki) .
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni mocno rozgrzać masło i dwie łyżki oleju. Mięso podsmażyć krótko (ok. 1,5 minuty po każdej stronie) do lekkiego zrumienia. Zdjąć z patelni na talerz.
- Na tę samą patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut mieszając, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
- Na cebulę położyć usmażone mięso, zalać wszystko śmietanką i podgrzewać ok. 3 minuty. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać od razu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne