Mięso na szybko - w sosie z musztardą

Mięso na szybko - w sosie z musztardą
Autor: Shutterstock Dodatek musztardy sprawia, że mięso kruszeje, ale pozostaje soczyste i nabiera smaku
łatwy
25 min
4

Mięso  na szybko to idealny przepis dla zabieganych  smakoszy - danie doskonałe w smaku możecie wcinać już po kwadransie. Polecamy ten przepis na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 60 dag mięsa z polędwiczki wieprzowej, szynki, łopatki lub piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 duże łyżki musztardy francuskiej (najlepsza będzie grubo zmielona, z ziarenkami gorczycy)
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • olej i łyżeczka masła do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na możliwie cienkie plastry i rozbić tłuczkiem.
  • Oprószyć solą, wymieszać ze słodką papryką i francuską musztardą. Odstawić na 10-15 minut (nie do lodówki) .
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Na patelni mocno rozgrzać masło i dwie łyżki oleju. Mięso podsmażyć krótko (ok. 1,5 minuty po każdej stronie) do lekkiego zrumienia. Zdjąć z patelni na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut mieszając, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
  • Na cebulę położyć usmażone mięso, zalać wszystko śmietanką i podgrzewać ok. 3 minuty. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać od razu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej