Mięso mielone z dynią i fasolą: łatwe danie z patelni

Mięso mielone z dynią i fasolą: łatwe danie z patelni
Autor: Shutterstock.com Pożywna potrawka z mięsa mielonego z dynią, papryką i fasolą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mięso mielone z dynią i fasolą przygotujecie łatwo według przepisu kuchni meksykańskiej. Dynia ma tę zaletę, że bardzo szybko się gotuje. Do tego jest bogata w związki odżywcze i wbrew pozorom smaczna. Wystarczy ją odpowiednio przyprawić. Spróbujcie pikantnego mięsa z dynią i fasolą prosto z patelni! 

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula czerwona, pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka słodka, pokrojona w małą kostkę
  • 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka białej fasoli, osączonej z zalewy
  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw meksykańskich
  • 1 łyżeczka tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor na różowego na szary.
  • Dodać pokrojona cebulę oraz czosnek. Smażyć wszystko razem z mięsem do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać dynię oraz przyprawę meksykańską i tymianek.  Smażyć kolejne 2 minuty. 
  • Dodać osączoną fasolę. Wlać 1/2 szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusic 5-7 minut.
  • Podawać ze świeżym pieczywem. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej