Mięso mielone z dynią i fasolą: łatwe danie z patelni
2022-05-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mięso mielone z dynią i fasolą przygotujecie łatwo według przepisu kuchni meksykańskiej. Dynia ma tę zaletę, że bardzo szybko się gotuje. Do tego jest bogata w związki odżywcze i wbrew pozorom smaczna. Wystarczy ją odpowiednio przyprawić. Spróbujcie pikantnego mięsa z dynią i fasolą prosto z patelni!
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula czerwona, pokrojona
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka słodka, pokrojona w małą kostkę
- 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 1 puszka białej fasoli, osączonej z zalewy
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw meksykańskich
- 1 łyżeczka tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor na różowego na szary.
- Dodać pokrojona cebulę oraz czosnek. Smażyć wszystko razem z mięsem do zeszklenia cebuli.
- Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać dynię oraz przyprawę meksykańską i tymianek. Smażyć kolejne 2 minuty.
- Dodać osączoną fasolę. Wlać 1/2 szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusic 5-7 minut.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!