Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne

2019-11-05
Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne
Autor: Shutterstock Mięsne klopsiki po grecku znakomicie smakują podane ze świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów.
łatwy
40 min
4

Soczyste klopsiki w niezwykle aromatycznym sosie w greckim stylu - to znakomity pomysł na codzienny obiad. Nie wymagają dużo pracy, a są tak smaczne, że znikają w mig z talerza. Podpowiadamy jak zrobić, mięsne klopsy po grecku.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

1 czerstwa bułka

1 cebula

0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

sól i pieprz

1 łyżeczka oregano

2 łyżki pestek słonecznika

4 łyżki oliwy

2 ogórki

pęczek dymki

100 g owczego sera

2 ząbki czosnku

0,5 l kefiru

1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bułkę namoczyć. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z mięsem, odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano.

Uformować klopsy i zrumienić na oliwie. Zdjąć z patelni.

Ogórki umyć i pokroić w kostkę, dymkę posiekać w krążki, zeszklić razem na tłuszczu ze smażenia klopsów.

Dodać pokruszony ser, roztarty czosnek i kefir i gotować przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dodać uprażone pestki słonecznika.

Klopsiki podawać polane sosem.