Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Soczyste klopsiki w niezwykle aromatycznym sosie w greckim stylu - to znakomity pomysł na codzienny obiad. Nie wymagają dużo pracy, a są tak smaczne, że znikają w mig z talerza. Podpowiadamy jak zrobić, mięsne klopsy po grecku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 czerstwa bułka
 - 1 cebula
 - 0,5 kg mięsa mielonego
 - 1 jajko
 - sól i pieprz
 - 1 łyżeczka oregano
 - 2 łyżki pestek słonecznika
 - 4 łyżki oliwy
 - 2 ogórki
 - pęczek dymki
 - 100 g owczego sera
 - 2 ząbki czosnku
 - 0,5 l kefiru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z mięsem, odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
 - Uformować klopsy i zrumienić na oliwie. Zdjąć z patelni.
 - Ogórki umyć i pokroić w kostkę, dymkę posiekać w krążki, zeszklić razem na tłuszczu ze smażenia klopsów.
 - Dodać pokruszony ser, roztarty czosnek i kefir i gotować przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dodać uprażone pestki słonecznika.
 - Klopsiki podawać polane sosem.