Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne

2021-03-29
Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne
Autor: Shutterstock Mięsne klopsiki po grecku znakomicie smakują podane ze świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów.
łatwy
40 min
4

Soczyste klopsiki w niezwykle aromatycznym sosie w greckim stylu - to znakomity pomysł na codzienny obiad. Nie wymagają dużo pracy, a są tak smaczne, że znikają w mig z talerza. Podpowiadamy jak zrobić, mięsne klopsy po grecku.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ogórki
  • pęczek dymki
  • 100 g owczego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l kefiru
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namoczyć. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z mięsem, odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
  • Uformować klopsy i zrumienić na oliwie. Zdjąć z patelni.
  • Ogórki umyć i pokroić w kostkę, dymkę posiekać w krążki, zeszklić razem na tłuszczu ze smażenia klopsów.
  • Dodać pokruszony ser, roztarty czosnek i kefir i gotować przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dodać uprażone pestki słonecznika.
  • Klopsiki podawać polane sosem.