Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Soczyste klopsiki w niezwykle aromatycznym sosie w greckim stylu - to znakomity pomysł na codzienny obiad. Nie wymagają dużo pracy, a są tak smaczne, że znikają w mig z talerza. Podpowiadamy jak zrobić, mięsne klopsy po grecku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- 2 ogórki
- pęczek dymki
- 100 g owczego sera
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l kefiru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z mięsem, odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Uformować klopsy i zrumienić na oliwie. Zdjąć z patelni.
- Ogórki umyć i pokroić w kostkę, dymkę posiekać w krążki, zeszklić razem na tłuszczu ze smażenia klopsów.
- Dodać pokruszony ser, roztarty czosnek i kefir i gotować przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dodać uprażone pestki słonecznika.
- Klopsiki podawać polane sosem.