Mięsne gniazdka z jajkiem przepiórczym
2021-03-29

średni
30 min
4
Gniazdka z wieprzowego mięsa mielonego z jajkiem przepiórczym to pyszne danie obiadowe lub przekąska. Mięsne gniazdka nie są skomplikowane. To efektowne danie można przygotować na rodzinny obiad. Mięsne gniazdka z jajkiem będą smakowały dużym i małym smakoszom.
Polecamy także: Idealne kotlety mielone oraz Oszukane zrazy w pomidorowym sosie
SKŁADNIKI
- 450 g mięsa mielonego z szynki
- 6 jajek przepiórczych
- 1 jajko kurze
- czerstwa bułka
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
- Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
- Do miski włożyć mięso, wbić jedno jajko kurze, wsypać łyżeczkę koperku, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę, wymieszać składniki na jednolitą masę.
- Z mięsnej masy uformować 6 kotletów. W każdym kotlecie zrobić przy użyciu kieliszka zagłębienie, dno kieliszka należy zwilżyć wodą żeby mięso nie przywierało.
- Kotlety ostrożnie obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju do zarumienienia. Podsmażone kotlety przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. W zagłębienie na każdym kotlecie wbić po jednym jajku przepiórki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
- Upieczone kotlety posypać koperkiem. Podawać z puree ziemniaczanym.