Mięsne gniazdka z jajkiem przepiórczym

2021-03-29
Mięsne gniazdka z jajkiem przepiórczym
Autor: Shutterstock Gniazdka z mięsa mielonego z jajkiem przepiórczym pięknie wyglądają i pysznie smakują
średni
30 min
4

Gniazdka z wieprzowego  mięsa mielonego z jajkiem przepiórczym to pyszne danie obiadowe lub przekąska. Mięsne gniazdka nie są skomplikowane. To efektowne danie można przygotować na rodzinny obiad. Mięsne gniazdka z jajkiem będą smakowały dużym i małym smakoszom. 

Polecamy także: Idealne kotlety mielone  oraz  Oszukane zrazy w pomidorowym sosie

SKŁADNIKI

  • 450 g mięsa mielonego z szynki
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 jajko kurze
  • czerstwa bułka
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
  • Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
  • Do miski włożyć mięso, wbić jedno jajko kurze, wsypać łyżeczkę koperku, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę, wymieszać składniki na jednolitą masę.
  • Z mięsnej masy uformować 6 kotletów. W każdym kotlecie zrobić przy użyciu kieliszka zagłębienie, dno kieliszka należy zwilżyć wodą żeby mięso nie przywierało.
  • Kotlety ostrożnie obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju do zarumienienia. Podsmażone kotlety przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. W zagłębienie na każdym kotlecie wbić po jednym jajku przepiórki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
  • Upieczone kotlety posypać koperkiem. Podawać z puree ziemniaczanym. 
Redakcja
więcej