Mielone z płatkami owsianymi pieczone w sosie pomidorowym

Mielone z płatkami owsianymi pieczone w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock.com Mielone pieczone w sosie pomidorowym w naczyniu prosto z piekarnika
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mielone kotlety to domowy standard. Lubimy je za smak i soczystość. Można je zrobić na wiele sposób. Oto zdrowsza wersja tych pysznych kotletów. Tym razem z płatkami owsianymi, które są doskonałym źródłem błonnika. Idealne dla mięsożerców! 

Sekret idealnych mielonych 

Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni domowej. Wszyscy lubimy pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem. Jeśli ty również marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni, kieruj się 7 prostymi zasadami, a wtedy sukces gwarantowany.

Masa mięsna mielona

W masie mięsnej przeznaczonej na kotlety powinno znaleźć się 70% mięsa chudego i 30% mięsa mielonego. Najpopularniejsze jest połączenie mięsa wołowego z wieprzowym. Zbyt wiele tłuszczu w masie mięsnej, spowoduje, że w trakcie smażenia tłuszcz się wytapia, a kotlety kurczą się i twardnieją. 
Warto wiedzieć, że dla 4 osób potrzeba około 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, lepiej jednak przygotować kotlety z 1 kg i nadwyżki zamrozić na później. W ten sposób lepiej zorganizujemy sobie czas i ułatwimy życie. 

Czerstwe pieczywo. Czym je zastąpić?

  • Dodatek czerstwego pieczywa pszennego powoduje, że masa mięsna po usmażeniu lub upieczeniu jest pulchna i soczysta. Sok wydzielający się z mięsa w czasie obróbki cieplnej nie uchodzi na zewnątrz, a jest zatrzymywany w porach pieczywa. Dodatek pieczywa nie powinien przekraczać ilości 25% wagi mięsa. 
  • Można jednak zamiast bułki dodać innych środków zapewniających kotletom soczystość i pulchność: płatków owsianych, ziemniaków, kaszy, a nawet startych warzyw. Na 1 kg mięsa mielonego potrzeba około 150 g czyli 1 szklankę płatków, kaszy, ryżu lub ziemniaków. Lub ekwiwalent w warzywach. 

Jak doprawić kotlety?

  • Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na 1 kg mięsa wystarczy 1 płaska łyżeczka soli. Mięso mielone ze sklepu może zawierać sól. Należy uważnie czytać etykiety. W tym przepisie użyłam tylko 1/2 łyżeczki ze względu na sól zawartą w musztardzie. 
  • Najczęstszym dodatkiem przyprawowym jest cebula, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, czosnek, słodka lub ostra czerwona papryka, a także orzechy. 
  • Do 1 kg masy mięsnej dla smaku można dodać 1 lub 2 średnie cebule, starte lub bardzo drobno posiekane. Cebulę można również upiec i zmielić razem z mięsem lub drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. 

SKŁADNIKI

  • Na kotlety mielone z płatkami owsianymi:
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (surowych)
  • 2 jajka
  • 1 cebula starta na miazgę
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Na sos pomidorowy do mielonych:
  • 1 marchewka, starta na tarce o dużych otworach
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie skłdniki na kotlety mielone. Wyrabiaj masę przez 1 minutę. Odstaw. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj marchew i cebulę smaż, aż warzywa zmiękną i stracą na objętości.
  • Do podsmażonej marchewki i cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, miód i oregano. Smaż pół minuty, mieszając.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia.
  • Z masy mięsnej uformuj 9 okrągłych kotletów. Ułóż je w formie do pieczenia. Zalej ogrącym sosem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 200°C.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej