Mielone z płatkami owsianymi pieczone w sosie pomidorowym
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mielone kotlety to domowy standard. Lubimy je za smak i soczystość. Można je zrobić na wiele sposób. Oto zdrowsza wersja tych pysznych kotletów. Tym razem z płatkami owsianymi, które są doskonałym źródłem błonnika. Idealne dla mięsożerców!
Sekret idealnych mielonych
Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni domowej. Wszyscy lubimy pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem. Jeśli ty również marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni, kieruj się 7 prostymi zasadami, a wtedy sukces gwarantowany.
Masa mięsna mielona
W masie mięsnej przeznaczonej na kotlety powinno znaleźć się 70% mięsa chudego i 30% mięsa mielonego. Najpopularniejsze jest połączenie mięsa wołowego z wieprzowym. Zbyt wiele tłuszczu w masie mięsnej, spowoduje, że w trakcie smażenia tłuszcz się wytapia, a kotlety kurczą się i twardnieją.
Warto wiedzieć, że dla 4 osób potrzeba około 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, lepiej jednak przygotować kotlety z 1 kg i nadwyżki zamrozić na później. W ten sposób lepiej zorganizujemy sobie czas i ułatwimy życie.
Czerstwe pieczywo. Czym je zastąpić?
- Dodatek czerstwego pieczywa pszennego powoduje, że masa mięsna po usmażeniu lub upieczeniu jest pulchna i soczysta. Sok wydzielający się z mięsa w czasie obróbki cieplnej nie uchodzi na zewnątrz, a jest zatrzymywany w porach pieczywa. Dodatek pieczywa nie powinien przekraczać ilości 25% wagi mięsa.
- Można jednak zamiast bułki dodać innych środków zapewniających kotletom soczystość i pulchność: płatków owsianych, ziemniaków, kaszy, a nawet startych warzyw. Na 1 kg mięsa mielonego potrzeba około 150 g czyli 1 szklankę płatków, kaszy, ryżu lub ziemniaków. Lub ekwiwalent w warzywach.
Jak doprawić kotlety?
- Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na 1 kg mięsa wystarczy 1 płaska łyżeczka soli. Mięso mielone ze sklepu może zawierać sól. Należy uważnie czytać etykiety. W tym przepisie użyłam tylko 1/2 łyżeczki ze względu na sól zawartą w musztardzie.
- Najczęstszym dodatkiem przyprawowym jest cebula, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, czosnek, słodka lub ostra czerwona papryka, a także orzechy.
- Do 1 kg masy mięsnej dla smaku można dodać 1 lub 2 średnie cebule, starte lub bardzo drobno posiekane. Cebulę można również upiec i zmielić razem z mięsem lub drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce tłuszczu.
SKŁADNIKI
- Na kotlety mielone z płatkami owsianymi:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (surowych)
- 2 jajka
- 1 cebula starta na miazgę
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- Na sos pomidorowy do mielonych:
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych otworach
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 2 łyżki oleju
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie skłdniki na kotlety mielone. Wyrabiaj masę przez 1 minutę. Odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj marchew i cebulę smaż, aż warzywa zmiękną i stracą na objętości.
- Do podsmażonej marchewki i cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, miód i oregano. Smaż pół minuty, mieszając.
- Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia.
- Z masy mięsnej uformuj 9 okrągłych kotletów. Ułóż je w formie do pieczenia. Zalej ogrącym sosem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 200°C.