Mielone po japońsku: przepis na MENCHI KATSU

Mielone po japońsku: przepis na MENCHI KATSU
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Mielone zawsze znajdą chętnych. A co powiecie na mielone w pysznej chrupiacej panierce? Tak właśnie przyrządzają je Japończycy. Soczyste w środku, smakowite kotleciki z chrupkich wierzchem. Pyszności! 

  • Użyłam bułki tartej panko, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet startego miękiszu świeżego chleba.
  • Możesz użyć zwykłej bułki tartej. Ale użycie panko sprawia, że ​​po usmażeniu powłoka jest bardzo chrupiąca. Panko kupisz z łatwością podczas tygodni azjatyckich w dyskontach.
  • Jeśli kotlet jest zbyt miękki, aby go formować i smażyć, możesz dodać więcej panko.
  • Podczas smażenia nie przepełniaj patelni zbyt dużą ilością kotletów.
  • Czas smażenia kotletów zależy od rodzaju patelni/garnka, grubości kotleta itp. Kiedy mięso jest już gotowe, poczujesz, że Menchi Katsu jest lżejsze i unosi się w oleju.

SKŁADNIKI

  • Na mielone po japońsku:
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej namoczone w 2 łyżkach mleka 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu pomidorowego/ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu barbecue
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • Na panierkę:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ubite jajko
  • 1 szklanka bułki tartej panko 
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 4 łyżki sosu pomidorowego/ketchupu
  • 4 łyżki sosu barbecue
  • Na garnirunek:
  • posiekana kapusta pekińska
  • cząstki pomidorowa
  • kilka łodyżek świeżej pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dobrze wymieszaj składniki sosu.
  • Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista, a brzegi kawałków cebuli zaczną się rumienić. Odłóż do ostygnięcia.
  • Dodaj wszystkie składniki na kotlety do miski, w tym smażoną cebulę. Mieszaj, aż masa stanie się lepka. Podziel mieszankę mielonego mięsa na 8 równych porcji.
  • Naoliw dłonie, weź jedną porcję na raz i zrób kulkę. Rzuć mieloną kulkę z jednej ręki do drugiej kilka razy, aby usunąć powietrze z kotleta.
    Uformuj go w płaski owal o grubości około 2-2,5 cm. Powtórz to samo z pozostałymi porcjami, aby zrobić 8 kotletów.
  • W oddzielnych miskach przygotuj mąkę, ubite jajko i panko do panierowania. 
  • Weź kotleta i obtocz go w mące, następnie zanurz w jajku, a następnie w bułce tartej. 
  • Rozgrzej olej (około 3 cm głębokości) na głębokiej patelni lub płytkim garnku na średnim ogniu do 160°C. Dodaj kilka okruchów tartej bułki do oleju i jeśli bąbelki wokół bułki są małe i powoli się powiększają, jest to odpowiednia temperatura. Jeśli okruchy są otoczone dużą ilością bąbelków i natychmiast wychodzą na powierzchnię, olej jest zbyt gorący.
  • Delikatnie dodaj kotlety do oleju w 2-3 partiach. Smaż przez około 3-4 minuty, aż dolna połowa kotleta będzie złocisto-brązowa. Odwróć i smaż dalej 3-4 minuty. Przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju.
  • Podawaj na gorąco z kapustą, pomidorem i natką pietruszki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej