Mielone po japońsku: przepis na MENCHI KATSU
2021-09-01
łatwy
30 min
4
Mielone zawsze znajdą chętnych. A co powiecie na mielone w pysznej chrupiacej panierce? Tak właśnie przyrządzają je Japończycy. Soczyste w środku, smakowite kotleciki z chrupkich wierzchem. Pyszności!
- Użyłam bułki tartej panko, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet startego miękiszu świeżego chleba.
- Możesz użyć zwykłej bułki tartej. Ale użycie panko sprawia, że po usmażeniu powłoka jest bardzo chrupiąca. Panko kupisz z łatwością podczas tygodni azjatyckich w dyskontach.
- Jeśli kotlet jest zbyt miękki, aby go formować i smażyć, możesz dodać więcej panko.
- Podczas smażenia nie przepełniaj patelni zbyt dużą ilością kotletów.
- Czas smażenia kotletów zależy od rodzaju patelni/garnka, grubości kotleta itp. Kiedy mięso jest już gotowe, poczujesz, że Menchi Katsu jest lżejsze i unosi się w oleju.
SKŁADNIKI
- Na mielone po japońsku:
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 1 łyżka oleju
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej namoczone w 2 łyżkach mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu pomidorowego/ketchupu
- 2 łyżeczki sosu barbecue
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- Na panierkę:
- 1 łyżka mąki
- 1 ubite jajko
- 1 szklanka bułki tartej panko
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 4 łyżki sosu pomidorowego/ketchupu
- 4 łyżki sosu barbecue
- Na garnirunek:
- posiekana kapusta pekińska
- cząstki pomidorowa
- kilka łodyżek świeżej pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dobrze wymieszaj składniki sosu.
- Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista, a brzegi kawałków cebuli zaczną się rumienić. Odłóż do ostygnięcia.
- Dodaj wszystkie składniki na kotlety do miski, w tym smażoną cebulę. Mieszaj, aż masa stanie się lepka. Podziel mieszankę mielonego mięsa na 8 równych porcji.
- Naoliw dłonie, weź jedną porcję na raz i zrób kulkę. Rzuć mieloną kulkę z jednej ręki do drugiej kilka razy, aby usunąć powietrze z kotleta.
Uformuj go w płaski owal o grubości około 2-2,5 cm. Powtórz to samo z pozostałymi porcjami, aby zrobić 8 kotletów. - W oddzielnych miskach przygotuj mąkę, ubite jajko i panko do panierowania.
- Weź kotleta i obtocz go w mące, następnie zanurz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Rozgrzej olej (około 3 cm głębokości) na głębokiej patelni lub płytkim garnku na średnim ogniu do 160°C. Dodaj kilka okruchów tartej bułki do oleju i jeśli bąbelki wokół bułki są małe i powoli się powiększają, jest to odpowiednia temperatura. Jeśli okruchy są otoczone dużą ilością bąbelków i natychmiast wychodzą na powierzchnię, olej jest zbyt gorący.
- Delikatnie dodaj kotlety do oleju w 2-3 partiach. Smaż przez około 3-4 minuty, aż dolna połowa kotleta będzie złocisto-brązowa. Odwróć i smaż dalej 3-4 minuty. Przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju.
- Podawaj na gorąco z kapustą, pomidorem i natką pietruszki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne