Mielone na patyku z piekarnika lub grilla: przepis
2022-04-30
łatwy
60 min
4
Mielone na patyku to efektowne danie z mielonego mięsa. Doskonale smakują z grilla, ale można je też przygotować w piekarniku. Są mniej kaloryczne i tłuste niż mielone z patelni. Łatwiej je też jeść np. na imprezie. Niedrogie i pyszne danie na imprezy.
SKŁADNIKI
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw do dań z grilla
- olej
- sól i pieprz
- 1 ziemniak
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać ziemniaka, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć.
- Mięso wymieszać z jajkami, posiekaną natką i startym ziemniakiem.
- Dodać przyprawy oraz pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dosypać bułkę tartą i wyrobić całość na gładka masę.
- Masę mięsną podzielić na 8 równych części. Dłońmi zwilżonymi wodą lub olejem formować z porcji mięsa podłużne kotlety i nadziewać je na patyczki do szaszłyków.
- Mielone na patyku ułożyć na grillu lub w piekarniku i piec z każdej strony.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?